Principiul percepţiei de sine

Autor: AstroCafe.ro - vineri, 16 noiembrie 2018, 4527 vizualizari

Ce înţelegem prin principiul percepţiei de sine? Când un om este învins în mintea sa sau este copleşit de o situaţie în care el însuşi se crede învins, are nevoie de percepţie de sine. Trebuie să aibă perspicacitatea necesară pentru a depista cauza internă a eşecului. Trebuie să vadă situaţia nu numai din afară, ci şi dinăuntru. Trebuie să se înţeleagă pe sine cine şi ce este. Trebuie să-şi perceapă şi să-şi cultive puterile interioare. Apoi, poate să meargă înainte către o rezolvare fericită.

Este un fapt că mulţi dintre cei care îşi strică viata şi se ratează o fac, cel puţin în parte, deoarece nu au o fire organizată; nu îşi pot da seama cine şi ce sunt. S-a spus adeseori: „El însuşi îşi este cel mai mare duşman." Oameni cu ţeluri şi obiective, care muncesc cu râvnă, pot eşua totuşi. Cineva poate dori să realizeze ceva creator si totuşi nu o face; dă greş. De ce? Poate că problema este chiar el însuşi.

De fapt, persoana cel mai greu de cunoscut din lume este propria persoană. Avem încorporat în noi un mecanism de autoprotecţie care încearcă să facă mereu ceea ce vrem. Caută să facă astfel încât iraţionalul să pară raţional. Mulţi oameni nu vor, pur şi simplu, să se cunoască pe ei înşişi. Vorbesc despre alţii şi despre problemele altora, dar se ascund de ei înşişi şi nu înfruntă realitatea.

De fapt, unul dintre momentele cele mai importante din experienţa dezvoltării cuiva este acela când nu mai încearcă să se ascundă de sine, ci se hotărăşte să se cunoască aşa cum este cu adevărat. Cei ce eşuează o fac de obicei nu pentru că ar fi incapabili să se descurce într-o situaţie exterioară — conflictul interior sau mental este cel care învinge. Trebuie să vă vedeţi aşa cum sunteţi cu adevărat şi să vă trataţi pornind de Ia această bază onestă. Acesta este principiul percepţiei de sine şi se bazează pe autoexaminare.

Staţi în faţa oglinzii şi spuneţi-vă: „Uite ce este, vreau să ştiu adevărul despre mine."' Imediat, mintea vă va spune, poate: „Ei, eşti în regulă. Nu te mai agita atât." Dar individul normal, cu o minte sănătoasă, va înţelege că adevărata cunoaştere de sine este întotdeauna începutul autoperfecţionării.

Norman Vincent Peale

Sursa: Spune „FOT" si vei putea! - Editura Curtea Veche

Imagine: Warren Photographic



Astro Shop

Cele mai noi articole