Proprietatile uleiurilor esentiale de la A la Z. Uleiul esential de citronella
Proprietatile principale ale uleiului esential de citronella sunt: antibacterian, antidepresiv, antiseptic, antispastic, anti - inflamator, deodorant, diuretic, febrifug, fungicid, eficient impotriva insectelor, tonic.
Citronella este o iarba care creste în unele tari din Asia si in unele insule din Pacificul de Sud. Mirosul este unul asemanatorlamaiei, de unde si numele de citronella . Ulei esențial de citronella este extras din două soiuri de citronella.
Compusi precum isoeugenolul, ce intra in compozitia citronellei, sunt responsabili pentru efectul antibacterian al plantei. Acestia nu numai ca distrug bacteriile periculoase, dar blocheaza si o eventuala dezvoltare a acestora. De aceea, esenta de citronella este utila pentru tratarea infectiilor si a ranilor de pe piele, dar si a acelora ce afecteaza uretra, vezica urinara, prostata sau rinichii.
Acest ulei este un anti-depresiv foarte bun, induce un sentiment fericire, proaspetime si speranta.Diminueaza oboseala cronica, letargia, epuizarea si ajuta la eliberarea mintii de gandurile toxice. Intr-un cuvant, este un revigorant al spiritului.
Citronella poate fi de ajutor femeilor in perioada menstruatiei, deoarece are capacitatea de a calma spasmele si crampele. Pentru a obtine efectul dorit, turnaţi cateva picaturi de ulei esential de citronella, in 5-10 ml de ulei de baza si masati zona abdomenului inferior. Totodata, acest masaj va ajuta si digestia lenesa.
Uleiul extras din citronella este unul dintre cele mai folosite solutii pentru indepartarea insectelor, tantarilor, moliilor si mustelor, dar indeparteaza si puricii ori paduchii.
Alte proprietati ale uleiului esential de citronella:
• Reimprospateaza picioarele obosite si transpirate
• Reduce transpiratia excesiva si ingrasarea pielii
• Calmeaza durerile si crampele musculare
• Eficient in reducerea retentiilor de lichide
• Eficient in tratarea ciupercilor
• Combate candida.
Ca si atentionari, trebuie evitata folosirea acestuia de catre femeile insarcinate si atentie la cei cu pielea mai sensibila.
In speranta ca va este de ajutor, va astept si saptamana viitoare sa descoperim impreuna lumea minunata a aromaterapiei!
Cristina Farcasanu- terapeut
*Bibliografie: “Aromaterapia” Denise W. Brown, www.organicfacts.net
*Sursa imagine: blog.sndimg.com