Proprietatile uleiurilor esentiale de la A la Z. Uleiul esential de eucalipt
Uleiul esential de eucalipt este un ulei de notorietate in Franta, SUA si in Germania fiind folosit in mod constant. Ar putea fi numit cel mai ”popular” ulei. Se regaseste in lotiuni folosite dupa barbierit, in parfumuri, apa de colonie, creme, in anumite medicamente, in ape de gura si in produsele de curatare de uz casnic deoarece are proprietati antiseptice.
Proprietatile vindecatoare ale acestui ulei au fost descoperite de aborigeni, bastinasii din Australia, de unde este si copacul originar. Ei utilizau acest ulei ca un remediu pentru problemele de piele (arsuri, taieturi, basici,infectii ale pielii, etc), gripa si pentru febra.
Specialistii moderni se bazeaza pe acest produs pentru a trata racelile si alte indispozitii respiratorii. Uleiul este un descongestionant usor si are un puternic efect antibacterian si antimicrobian.
Pe langa propretatile enumerate mai sus, uleiul esential de eucalipt are o varietate de alte beneficii asupra sanatatii noastre.
Este recomandat in tratarea diverselor problemele respiratorii deoarece este foarte eficient cand vine vorba de tuse, nas infundat, dureri in gat, astm bronsic, bronsita, congestie nazala, sinuzita. Uleiul esential de eucalipt este antibacterian, antifungic, antimicrobian, antiviral, anti-inflamator si decongestionant. Este un ingredient bun în multe medicamente care trateaza probleme respiratorii. Gargara cu ulei de eucalipt amestecat cu apa calda este foarte eficienta atunci cand ne confruntam cu dureri in gat.
Uleiul esential de eucalipt este folosit pentru vindecarea ranilor, ulceratiilor, arsurilor, taieturilor, zgarieturilor si a ranilor. Este, de asemenea, un balsam eficient pentru muscaturile de insecte si intepaturi. Regenereaza rapid tegumentele in urma tratamentelor termice, plagilor, degeraturilor.
Daca va confruntati cu dureri articulare si musculare, masajul cu ulei de eucalipt inlatura durerea si contracturile musculare. Este adesea recomandat pentru pacientii care sufera de reumatism, lumbago, luxatii, probleme articulare, etc. Utilizat in timpul masajului, uleiul de eucalipt este eficient impotriva reumatismului, artritei, mialgiei.
In calitate de remediu antibacterian este important in tratamentul cistitei, prostatei, uretritei. In ginecologie, se foloseste in endometrita si anexita, previne aparitia candidozei vaginale.
Amplifica oxigenarea sangelui, deci intensifica asigurarea cu oxigen si substante nutritive a tuturor celulelor organismului. Multi aromaterapeuti recomanda uleiul de eucalipt in calitate de remediu ce micsoreaza considerabil glicemia.
Un motiv foarte important pentru care multi oameni folosesc uleiul esential de eucalipt este faptul ca mirosul acestuia are un efect revigorant, te racoreste, mai ales pe timpul verii. Inlatura oboseala fizica cat si cea mentala, si se spune despre aroma sa, ca intinereste spiritele celor bolnavi. Este eficient in perioadele in care stresul atinge cote maxime si atunci cand apar tulburarile mentale. Mirosul sau creste activitatea undelor cerebrale si combate oboseala fizica si psihica.
Din punct de vedere energetic este un ulei care majoreaza volumul energiei raspunzatoare de longevitate. Favorizeaza restabilirea rapida in urma stresului, maladiilor, concentreaza atentia si amplifica potentialul intelectual. In conflicte sau litigii este eficienta pulverizarea uleiului in incapere-diminueaza atmosfera tensionata.
Ca si atentionari tin sa mentionez ca nu se foloseste atunci cand urmam un tratament homeopat! Nu este recomandat in primul trimestru de sarcina si mamelor care alpteaza.
In speranta ca va este de ajutor, va astept si saptamana viitoare sa descoperim impreuna lumea minunata a aromaterapiei!
Cristina Farcasanu- terapeut
Telefon: 0725 410 105
Email: terapieholistica@gmail.com
*Bibliografie: “Aromaterapia” Denise W. Brown, www.organicfacts.net, health.howstuffworks.com, www.vivasanshop.net/ro/
*Sursa imagine: howtotut.com