Relația cu relațiile
Dialogul dintre două ființe se întâmplă prin prisma a ceea ce crede fiecare despre sine că este.
Toate proiecțiile despre un celălalt sunt în fapt premise și credințe despre sine. Relațiile se fundamentează pe identități imaginate, pe tatonare și identificare a zonelor în care toleranța față de ceea ce cred eu despre mine se îmbină confortabil cu ceea ce crezi tu despre tine, eul meu este suficient de confortabil cu eul tău.
Sunt situații în care ființa nu este confortabilă cu propria imagine de sine, cu propriul eu și asta se va oglindi în relațiile cu celelalte ființe, sau sunt situații în care o ființă simte să impună propriul eu asupra celorlalte ființe și astfel apar situațiile conflictuale, suferințele și dramele existențiale. Există o necesitate de raportare într- un sens sau altul la celelalte euri, acest aspect generând impresia de nevoie de celălalt pentru că nici o ființa nu poate menține o imagine de sine în singurătate.
În liniștea singurătății, eul începe să se descompună, iluzia credințelor despre sine cad una câte una, devoalând structura reală a ființei. Este un proces dureros prin care eul își strigă și revendică dreptul la existență, însă spațiul ființei, ceea ce este natural ființei, neasociat nici unei credințe despre sine, nu este afectat, atins de această durere. Durerea este a eului, ea se adresează eului, fiind un produs secundar al acestuia.
Calitatea relațiilor este oglinda relației cu imaginea de sine, cu eul; cu cât eul este mai îndepărtat de gândurile ce- l validează, cu atât ființa este mai separată de imaginea de sine, de credințele prin prisma cărora experimentează existența, iar manifestarea ființei capătă caracteristicile seninătății neasociate cu o identitate imaginată, cu eul.
În fapt există un singur eu, acesta este existența însăși, este conștiința care îmbracă temporar, în spațiul propriei manifestări, diverse forme în care eul universal se simte pe sine printr- un infinit de euri individuale, însă niciodată reale, unica realitate fiind existența, conștiința în care conștiența se reflectă.
Florin Dragos Minculescu
http://florindragosminculescu. blogspot.ro