Renuntarea la a judeca oamenii

Autor: AstroCafe.ro - marti, 11 februarie 2014, 10214 vizualizari
Renuntarea la a judeca oamenii

Una dintre cele mai importante schimbari pe care le-am facut, pentru a ma ajuta sa fiu mai fericit, a fost sa invat a privi judecarea altor persoane ca pe un steag rosu.

Acum, eu nu am de gand sa ma prefac ca nu mai judec niciodata alte persoane - cred ca fie este o metoda construita pe care o au toti oamenii, fie este ceva ce dezvoltam ca urmare a metodelor de construire. Cu totii judecam oameni, iar eu nu sunt o exceptie. Dar am ajuns sa observ mai bine cand se intampla. Si sa recunosc ca este un semn de ceva daunator.

Judecata, in sine, nu este rea. Ceea ce judecam este un simptom care este daunator. Spun "daunator" in loc de "rau", pentru ca in loc de a judeca, mai degraba observ ca acesta cauzeaza prejudicii.

Ce cauze/ situatii daunatoare, care stau la baza, sunt exprimate in judecata mea asupra oamenilor? Ei bine, iata cateva:

- sunt foarte ignorant 

- nu inteleg situatia

- am asteptari nerealiste de la oameni

- cred ca sunt superior altor persoane

- nu sunt recunoscator

- sunt egocentric

- nu sunt curios, dar in schimb am terminat toate studiile 

- nu pot ajuta situatia dintr-o pozitie de judecata.

Cum se intampla acest lucru?

Sa luam un exemplu tipic fals, ca sa va arat ce vreau sa spun (am de gand sa fac simptomele indraznete, asa ca iertati supraaccentuarea):

Vad o ruda care isi face rau in mod activ, in ceea ce priveste sanatatea ei, care este supraponderala si diabetica si, inca, fumeaza si mananca junk food tot timpul, si face si alte lucruri rele. Stiu ca ea isi poate imbunatati starea de sanatate prin schimbarea obiceiurilor sale. O judec pentru ceea ce face, gandesc rau despre ea, devin frustrat cu ea, o resping pentru ca nu este demna de frustrarea mea. Astfel de lucruri se intampla cu mine, si multi alti oameni, tot timpul - doar schimba detaliile cu sotul, partenerul, copilul, prietenul si in loc de "lucruri nesanatoase", ei fac ceva ce nu-ti place.

Ce se intampla in acest exemplu? Ei bine, in primul rand, eu sunt ignorant cu ceea ce se petrece cu ea, si nu inteleg situatia. Ea este deprimata din cauza problemelor sale de sanatate, se simte vinovata, se simte blocata, speriata, neincrezatoare in ea insasi. Din cauza acestor sentimente negative, ei nu ii place sa se gandeasca la starea de sanatate, si se simte mai bine prin fumat si o alimentatie confortabila. Ea doar incearca sa fie fericita. Si, de fapt, eu fac aceleasi gen de lucruri tot timpul - esuez. Ma simt rau. Ma consolez pe mine insumi. Deci nu sunt superior, chiar daca eu cred ca sunt.

Mai mult decat atat, nu as fi recunoscator pentru ca ea este o persoana importanta, in ciuda problemelor sale de sanatate. Ea este minunata. Concentrandu-ma pe judecarea ei, eu nu apreciz asta. In schimb, sunt egocentric prin concentrarea pe cat de bine sunt eu, cum ma frustreaza ea pe mine, cum frustrarea mea este mai importanta decat orice durere simte ea. Nu sunt curios despre cine este ea, cum va trece prin asta si de ce...in schimb, eu lansez o judecata care opreste toata investigarea. Si din acest spatiu al judecatii, eu nu pot ajuta, pentru ca am inchis dialogul si am scos-o pe ea din discutie.

Puteti vedea cum toate aceste lucruri sunt daunatoare. Ele ma fac sa fiu frustrat si nefericit, imi afecteaza relatia cu aceasta persoana minunata, opresc comunicarea si invatarea, nu-mi permit sa ajut la atenuarea suferintei, ma inchid catre ceea ce are ea sa-mi ofere. Printre alte nedreptati.

Cum sa renuntam la judecata?

In primul rand fiti constienti ca o faceti, si priviti-o ca pe un steag rosu. Nu este groaznic a judeca, dar lucruri care decurg din asta iti fac rau tie si altora.

Aceasta necesita practica. Dar exista simptome care te avertizeaza ca judeci - daca te simti furios sau frustrat - sau  ca desconsideri pe cineva. Daca te plangi despre cineva, sau barfesti despre altii, acestea sunt semne ca judeci. Recunoaste ceea ce se imtampla.

Dupa ce observi steagul rosu, fa pauza si fii curios. Nu te supara pe tine, dar fii curios:

- De ce judeci?

- Ce asteptari nerealistice ai?

- Cum poti ghici prin ceea ce trece cu adevarat cealalta persoana?

- Poti afla mai multe? (Aceasta lucru nu este intotdeauna realist, dar uneori se poate.)

- Ce poti aprecia la cealalta persoana?

- Poti iesi din egocentrismul tau si sa te pui in pantofii celeilalte persoane?

- Iti poti imagina un moment in care ai trecut prin ceva asemanator?

Odata ce ai facut asta, intreaba-te: Cum poti ajuta? Ce are nevoie aceasta persoana? Uneori ei au nevoie de cineva care sa-i asculte, de cineva care sa le fie prieten, de cineva care sa nu judece, de cineva care sa-i accepte. Uneori ei au nevoie de mai mult - de un sfat, o indrumare, o imbratisare.

Dar tu nu ii poti ajuta dintr-un spatiu al judecatii. Doar cand ai dat drumul judecatii care a aparut, si ajungi intr-un spatiu al acceptarii si curiozitatii si empatiei, poti ajuta cu adevarat. Si apropo, vei fi mult mai fericit in acest proces. 

Leo Babauta

www.zenhabits.net

Imagine: www.reneefinberg.blogspot.com




Astro Shop

Cele mai noi articole