Respectul de sine nu este acelasi lucru cu simtul propriei valori

Autor: AstroCafe.ro - joi, 10 martie 2016, 5253 vizualizari
Respectul de sine nu este acelasi lucru cu simtul propriei valori

"Nimeni nu va poate face sa va simtiti inferior fara acordul vostru." - Eleanor Roosevelt

Respectul de sine = Calitatea de a va respecta si accepta sinele ca fiind bun in esenta sa. A va respecta pe sine inseamna de fapt ca va multumiti cu felul cum sunteti. Respectul de sine este capacitatea de a va aprecia aspectele pozitive si posibilitatile pe care le aveti si totodata sa va acceptati aspectele negative impreuna cu limitarile pe care le aveti, continuand sa va simtiti bine in propria piele. 

Este legat de cunoasterea punctelor voastre forte si a celor vulnerabile in conditiile in care continuati sa fiti multumiti de sine. Aceasta componenta conceptuala a inteligentei emotionale este asociata sentimentelor generate de putere interioara, siguranta de sine, incredere de sine si sentimentelor de adecvare de sine.

Sentimentul de siguranta de sine depinde de respectul de sine si de cel de pretuire, care se bazeaza pe un simt relativ bine dezvoltat al propriei identitati. Oamenii care se respecta  pe sine se simt impliniti si satisfacuti de ei insisi. La polul opus de situeaza sentimentele de inadecvare de sine si de inferioritate.

Doriti sa va vedeti intr-o lumina favorabila, dar ceea ce conteaza cu adevarat este sa va cunoasteti plusurile si minusurile implicate. Simtul propriei valori, asa cum stim, a devenit o fraza stereotip atat in salile de clasa sau la locul de munca, ca sa nu mai pomenim de industria multimiliardara. Exista o multime de carti, benzi audio si video, site-uri de internet si programe soft care sunt destinate exclusiv imbunatatirii acestei valori proprii. Unele dintre ele, din pacate, se afla insa departe de destinatie.

Cu siguranta nu minimalizam sentimentul de multumire de sine. Problema este ca daca dati o atentie mai mare acestei valori personale, riscati sa deveniti increzuti. A va spune cat de grozavi sunteti, poate sau nu poate fi un mod valid de abordare, atunci cand doriti sa reparati un ego aflat in suferinta, dar nu este un scop in sine. Iata de ce, educatorii si psihologii au inceput recent sa treaca in revista doua decenii de inoculare a acestui simt al propriei valori la copiii mici, aspect care era menit sa serveasca intaririi acestora fata de tendintele agresive si alte dificultati emotionale.

Un nivel scazut al  simtului propriei valori poate fi cu adevarat dezavantajos, dar si un simt prea inalt al proprii valori poate fi aproape la fel de problematic. Un copil care invata mantra "Eu sunt cineva" fara a-si construi in mod simultan aptitudinile necesare pentru viata si-a facut un teribil deserviciu. Laudand copilul in mod exagerat, fara discernamant si fara a va asigura ca astfel il sprijiniti sa realizeze ceva care merita aceste laude, poate duce la efecte devastatoare atunci cand lumea nu mai continua sa-l bata pe umar si sa-l laude pentru succesul pe care nu l-a realizat.

Adevaratul simt al valorii se construieste treptat, etapa cu etapa, cu mandrie justificata pentru realizarile adevarate si nu prin construirea de catre o terta persoana a unui cocon de pozitivitate lipsita de realism.

Steven J. Stein & Howard E. Book

Sursa: Forta inteligentei emotionale - Editura Alfa

Imagine: http://magarsantoshedu.work/

 

 



Astro Shop

Cele mai noi articole