Sincronizeaza-te cu vesnicia

Autor: Cristina Ciobanu - marti, 15 martie 2016, 1966 vizualizari
Sincronizeaza-te cu vesnicia

Adu-ti in fata mana pe care porti ceasul, si stai cu ochii pe acea mana, fii atent numai la ea. Vei constata ca nu poti sa tii minte si sa fii atent numai la ea nici macar un minut intreg. Poate cincisprezece, douazeci de secunde, dupa care vei uita. Te vei lua cu altceva, cu alta idee, si iti vei aminti brusc ca incercai sa fii atent numai la mana. Chiar si un minut e greu sa-ti pastrezi atentia, asa ca trebuie sa fii constient ca nu e o joaca de copii. Cand incerci sa fii constient de lucrurile marunte din viata, trebuie sa tii minte ca vei uita de multe ori. Te vei lua cu altceva. In clipa in care iti vei aduce aminte ca incercai ceva, sa nu te simti vinovat ca ai uitat.

Daca te simti vinovat, nu te mai poti intoarce la atentia pe care o exersai. N-ai de ce sa te simti vinovat, e un lucru firesc. Sa nu ai remuscari - e un lucru firesc, si el se intampla fiecarui cautator al adevarului. Accepta-l ca fiind natural; astfel, din cauza caintei, a sentimentului de vinovatie ca n-ai putut sa tii minte nici macar cateva clipe, vei continua sa uiti.

Maestrul jainist Mahavira, a fost primul om din istorie care a calculat ca daca un om este atent timp de patruzeci si opt de minute continuu, el va deveni iluminat, nimeni nu-l poate impiedica. Sunt de ajuns doar patruzeci si opt de minute, insa chiar si numai patruzeci si opt de secunde e greu! Exista atatea lucruri care distrag atentia! Fara vinovatie, fara remuscari! In clipa in care iti aduci aminte ca ai uitat ce faceai, intoarce-te pur si simplu. Du-te inapoi si ia-o de la inceput. Nu plange dupa laptele varsat, e o prostie.

Iti va lua ceva timp, insa incetul cu incetul vei deveni constient de faptul ca ramai atent din ce in ce mai mult, poate un minut intreg, poate doua minute. Te vei bucura foarte tare ca ai reusit sa fii atent doua minute incheiate, dar nu te imbata cu aceasta victorie, crezand ca ai obtinut ceva. Asta va deveni o bariera. O mica victorie si crezi ca ai ajuns acasa, numai ca nu e deloc asa. Nu te imbata cu apa chioara.

Continua sa lucrezi pe indelete, cu rabdare. Nu e nici o graba - vesnicia iti sta la dispozitie. Nu cauta sa fii rapid. Nerabdarea nu te va ajuta. Atentia nu e ca florile de sezon, care cresc in sase saptamani si apoi mor. Atentia e ca cedrii Libanului, carora le trebuie sute de ani sa creasca, insa dainuie mii de ani, si ating inaltimi de patruzeci si cinci pana la saizeci de metri.

Atentia se dezvolta foarte incet, dar se dezvolta. Trebuie doar sa ai rabdare. Pe masura ce se dezvolta, vei simti multe lucruri pe care nu le-ai simtit inainte. De exemplu, vei simti ca in corpul tau exista multe tensiuni de care inainte nu erai constient pentru ca sunt tensiuni subtile. Acum atentia te ajuta sa le simti. Ori de cate ori simti vreo tensiune in corp, relaxeaza-ti acea parte. Daca ai tot corpul relaxat, atentia se va dezvolta mai repede, pentru ca acele tensiuni, care sunt obstacole, au fost inlaturate.

Cand atentia va fi si mai mare, iti vei da seama cu surprindere ca nu visezi numai in somn; exista un curent subteran de visare chiar si atunci cand esti treaz. El trece chiar pe sub starea de veghe - inchide ochii in orice clipa si vei vedea un vis trecand ca un nor pe cer. Starea de veghe nu e stare de veghe autentica. Daca te relaxezi in somn o clipa si inchizi ochii, imediat apare visul. Te crezi presedintele tarii, sau te vezi facand lucruri grozave, cu toate ca stii chiar atunci ca toate sunt numai prostii. Nu esti presedintele tarii, si totusi visul are in el ceva care il face sa continue in ciuda ta. Atentia te face constient de visele din starea de veghe, si ele incep sa se destrame la fel cum se destrama intunericul atunci cand intr-o camera intunecata este aprinsa lumina.

Osho


Sursa: Constientizarea - cheia pentru a trai in armonie; Pro Editura si Tipografie

Imagine: wallpapers.smajliji.com



Astro Shop

Cele mai noi articole