Stiinta a demonstrat ca linistea este vitala pentru creierul nostru

Autor: AstroCafe.ro - miercuri, 04 septembrie 2019, 27025 vizualizari

Studiile au aratat ca zgomotul excesiv din jurul nostru, nu doar scade calitatea vietii si functiile cognitive, dar si reduce speranta de viata.

Daca sunteti o persoana de varsta medie, va treziti la sunetul un ceas desteptator. Alarma va trimite catre baie unde va pregatiti repede pentru ziua de munca. Daca aveti timpul necesar, mancati ceva in fuga inainte de a sari in masina sa dati drumul la muzica in timp ce stati in trafic in drum spre locul de munca.

Odata ajuns acolo e plin de oameni, clienti, colegi, masini, camioane, avioane, masini de tuns iarba, constructii, telefoane si sarcini de rezolvat in urmatoarele 8 ore.

Aceste zgomote pe care majoritatea dintre noi le experimenteaza in exces ne trimit corpul intr-o stare de stres diminuand calitatea vietii si reducand speranta de viata. Se pare ca zgomotul in exces nu este sanatos pentru oameni. Linistea, pe de alta parte, poate avea beneficii uriase, dar hai sa exploram distrugerea cauzata de zgomot inainte sa trecem la beneficiile linistii.

Inainte sa intram in cercetare, as vrea sa remarcam ca cuvantul zgomot (en. "noise") vine din latinescul noisea sau noxia care inseamna stare de rau, durere, distrugere sau ranire. Mai e vreo indoiala ca zgomotul nu este sanatos pentru noi? 

 

Studiile

Dincolo de reflectia anecdotica exista evidente stiintifice care sustin efectele negative ale zgomotului asupra sanatatii noastre.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a examinat si cuantificat bazat pe presiunea pe sanatate a unui studiu european care a implicat 340 milioane de oameni din vestul Europei. S-a descoperit ca rezidentii au pierdut cumulativ un milion de ani din vietile lor din cauza zgomotului in fiecare an. Asta inseamna ca unul din trei oameni pierde un an intreg din viata din cauza zgomotului excesiv.

Un studiu care a fost publicat in 2011 in Psihologia Stiintifica a examinat efectele aeroportului din Munchen asupra sanatatii si cognitiei copiilor . Profesorul Gary W. Evans de la Universitatea Cornell a remarcat ca juniorii expusi la zgomot au dezvoltat un mecanism de aparare prin care sa ignore zgomotul. Acesti copii nu doar ca au ignorat zgomotul daunator dar si stimulii obisnuiti care sunt importanti pentru atentie cum ar fi vorbitul. Va mirati de ce oamenii au probleme in a fi atenti in zilele noastre? Poate pentru ca sunt expusi la prea mult zgomot si la prea multe sunete.

Acest studiu este printre cele mai edificatoare, probabil dovada cea mai definitorie ca zgomotul – chiar la niveluri la care nu produce daune auzului – cauzeaza stres si este periculos pentru oameni. – Profesor Gary Evans

Mergand inapoi la anecdotica evidenta a unui moment, mereu imi dau seama ca stand cu prieteni de-ai mei care locuiesc in orase mari imi produce o situatie de disconfort, in raport cu situatia in care stau in locuinta mea izolata in natura si linistita. Intotdeauna impartasesc ideea ca mediul de viata dintr-un oras mare pare sa fie nesanatos, nu e doar aerul dar ci si energia, agitatia si zgomotul. Citind aceste studii, asta ilustreaza clar ca nu pare a fi natural si sanatos pentru oameni sa traiasca si sa munceasca in mediu zgomotos in fiecare zi.

Zgomotul are legatura cu tensiunea arteriala ridicata, bolile de inima, tiuitul in urechi si lipsa somnului. Traind in medii cu zgomot permanent provoaca un nivel ridicat de hormoni daunatori. Desigur, putem face ceva in legatura cu asta dar cere un anumit timp de actiune.

 

Beneficiile linistii

Ganditi-va la momentele in care ati simtit nevoia sa va retrageti la o cabana sau intr-un loc linistit. Ati remarcat linistea? Nu doar atat, dar v-ati simtit mult mai bine dupa 3-4 ore de stat acolo?

Nu este vorba doar despre aerul curat sau doar o pauza de la lucru, este linistea si lipsa distragerii. Acest lucru poate fi observat si dand o petrecere la cabana cu muzica tare. Nu e relaxant, ci e doar o alta distragere. Cand contrastezi cele doua experiente diferite beneficiile devin mult mai clare.

Un studiu interesant arata efectele zgomotului, muzicii si linistii asupra creierului. Studiul a fost publicat in jurnalul Heart si descopera ca doua minute de pauza luata in timp ce asculti muzica linistita de studiu au fost de departe mult mai relaxante pentru creier decat muzica relaxanta in sine.

Cu cat e linistea mai lunga cu atat mai benefica este pentru participantii la studiu. Autorul studiului, L. Bernardi a descoperit ca acele pauze irelevante de liniste au fost cele mai importante aspecte ale studiului. Linistea este evidentiata prin contrast. 

 

Ce puteti face

Asadar, ce puteti face daca experimentati prea mult zgomot si cautati sa evitati asta sau pur si simplu vreti o pauza? In primul rand, vestea buna e ca creierul se recupereaza in timp. Conform teoriei restaurii atentiei, resursele cognitive finite ale creierului pot incepe sa se refaca daca esti intr-un mediu cu nivel scazut de inpuls senzorial. In liniste, creierul lasa jos garda senzoriala si recupereaza ceea ce s-a pierdut prin excesul de zgomot.

Finalul practic ar fi un efort de a petrece mai mult timp in liniste. Asta insemnand fara muzica, filme, prieteni, conversatii , telefon, etc, fie si doar pentru 30 de minute sau o ora pe zi.

Aceasta liniste nu doar ca va permite creierului sa isi refaca functiile cognitive, precum creativitatea, dar iti da posibilitatea sa te deconectezi, sa te linistesti si sa te conectezi cu sinele tau.

Sursa

Foto: www.ttbook.org

Astro Shop

Cele mai noi articole