Stiinta demonstreaza puterea meditatiei
Timp de mii de ani oamenii au practicat meditatia pentru bunastarea fizica, spirituala si emotionala a fiintei. Insa exista dovezi stiintifice solide cu privire la modul in care meditatia afecteaza, de fapt, corpul tau.
Beneficii neurologice:
Ei bine, totul incepe in creier, in timpul meditatiei scanarea creierului observa o activitate crescuta in regiunile direct corelate cu descresterea. Reteaua modului implicit este activata atunci cand mintea unei persoane este in repaus si nu se concentreaza pe lumea exterioara, si s-a descoperit ca imbunatateste memoria, constiinta de sine si stabilirea obiectivelor.
Beneficii emotionale:
Atunci cand oamenii de stiinta au comparat creierele calugarilor budisti cu ale unor persoane care mediteaza de curand au descoperit ca regiunea din creier asociata cu empatia este mult mai pronuntata la calugari. De asemenea, undele cerebrale se schimba literalmente si putem masura aceste frecvente. Persoanele care mediteaza au niveluri mai ridicate ale undelor alfa care indica reducerea sentimentelor din starea de spirit negativa, tensiune, tristete si furie.
Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, de asemenea, schimba forma creierului nostru si marimea. Studiile au descoperit ca, dupa opt saptamani de program de meditatie, materia cenusie a fost mai mult asociata cu zonele asociate cu invatarea, prelucrarea memoriei si reglarea emotionala si cu toate acestea amigdala, care se ocupa cu stresul, presiunea sangelui si frica, a scazut materia cenusie.
Beneficii pentru sanatate:
Cand privim intregul corp, nu vom vedea doar scaderea tensiunii arteriale, ci si posibila crestere a variatiei ritmului cardiac, si in timp ce acest lucru poate parea daunator, de fapt joaca un rol critic in transportul de oxigen si dioxid de carbon in tot corpul.
Intr-un studiu in care persoanelor care meditau si celor care nu meditau li s-a dat virusul gripei, cei care meditau au avut capacitatea de a produce un numar mai mare de anticorpi si au avut o functie imunitara mai mare decat omologii lor mai slabi.
Combaterea bolilor:
Daca vom merge un pic mai in profunzime, putem vedea schimbari chiar la nivel celular. Cromozomii tai au un complex de proteine de protectie numite telomeri care contribuie la reducerea deteriorarii ADN-ului si reduc distrugerea celulelor. Scurtarea lungimii telomerilor a fost legata de mai multe boli precum bolile cardiovasculare, diabet, Alzhiemer si cancer. In mod uimitor, cand supravietuitorii cancerului au incheiat un program de meditatie, corpul lor a aratat cresteri semnificative ale lungimii telomerilor. Se crede ca interventia psihologica, in special legata de scaderea stresului, are un efect direct asupra enzimei telomerazei, care s-a dovedit a contracara scurtarea prin adaugarea de ADN la telomerii micsorati.
Bineinteles, meditatia nu este un substitut pentru alte sfaturi medicale sau un stil de viata sanatos. Aceasta nu va vindeca cancerul, insa asa cum practica unui sport poate creste starea generala de sanatate, se pare ca meditatia reprezinta antrenarea creierului tau cu beneficii de sanatate suplimentare. Si, din moment ce creierul controleaza totul la tine, de ce sa nu te relaxezi si sa spui Ommmm din cand in cand?
Sursa: www.iheartintelligence.com