Succesul - o virtute spirituală
Ştiu ca ceea ce voi afirma în continuare este evident, dar nu pot să nu precizez că principalul motiv pentru care oamenii se tem de succes este că se tem ca acesta să nu le fie apoi luat. De aceea, ei se craponează cu disperare de eşec, consoându-se cu ideea că atunci cănd ajungi pe fundul prăpastiei, nu o poţi lua decât în sus.
Personal, mi se pare trist să văd cât de frică le este oamenilor de succes. Dacă nu crezi că faci parte din această categorie, întreabă-te: ce ţi se pare mai uşor, sa le spui celorlalţi că ţi s-a întâmplat un lucru bun sau că ţi s-a întâmplat un lucru rău? Atunci când povesteşti de ceva bun care ţi s-a întâmplat, baţi automat în lemn sau te temi că norocul tău ar putea dispărea dacă te lauzi cu el? Îţi ceri cumva iertare pentru norocul tău? Intercalezi în conversaţie o veste ceva mai proastă, ca să contrabalansezi vestea referitoare la succesul avut?
Este adevărat, nimănui nu-i plac lăudăroşii, dar există o diferenţă între a împărtăşi o veste bună şi a-i sufoca pe ceilalţi cu ea. Cu prima ocazie în care vei avea de împărtăşit o asemenea veste, încearcă sa o faci fără a-ţi cere scuze şi fără a fi superstiţios din cauza ei. Spune cu voce tare cât de recunoscător te simţi, iar apoi treci la un alt subiect. Dacă întâlneşti oameni incapabili să se bucure de succesul tău sau care chiar dau dovadă de resentiment, evită-i in viitor. Punct. Dacă ţi-ai propune să nu cultivi decât relaţiile cu oameni care se bucură exclusiv de eşecurile tale sau care te fac să te simţi vinovat din cauza succeselor pe care le ai, ai rămâne înconjurat numai de duşmani.
Acelaşi principiu li se aplică şi celor care îţi reamintesc imediat că succesul şi norocul nu durează niciodată prea mult. Acest lucru nu este adevărat decât in cazul în care crezi că este adevarat. În cazul în care crezi din tot sufletul că veştile proaste sunt urmate întotdeauna de veşti bune sau că următorul pas logic după un succes este un eşec, tu vei face tot ce îţi va sta în puteri pentru a-ţi confirma convingerile. De aceea, nu-ţi tăia singur craca de sub picioare şi nu-i lăsa nici pe ceilalţi să facă acest lucru.
Ce-i drept, totul depinde de felul în care defineşti succesul. Personal, nu am crezut niciodată că acesta are vreo legătură cu banii, slujba, cu mărimea casei, cu marca hainelor pe care le port, cu maşina pe care o conduc. Am cunoscut destui oameni de mare succes fără nici un ban, la fel cum am cunoscut şi oameni de succes putred de bogaţi.
Succesul este o virtute spirituală. Dacă nu te consideri integru, activ, curajos, profund, curios şi plin de compasiune, înseamnă că vei avea mult de lucrat cu tine însuţi înainte de a te considera un om de succes. O modalitate ideală de a-ţi măsura progresul constă în a te întreba cine ai fi în cazul în care cariera ta, căsnicia sau relaţia ta amoroasă, economiile tale, casa şi maşina ta, respectiv toate valorile exterioare cu care te identifici, ar dispărea mâine?
Dacă nu stii cum să raspunzi la această întrebare, nu vei putea cunoaşte acest răspuns decât explorându-ţi propriul sine şi cultivând valorile spirituale. Aceasta este adevărata ta identitate. Restul ţine doar de garderobă şi de machiaj. Un spirit activ, fericit şi sănătos reprezintă cel mai bun indicator al succesului, Intrucât nimeni nu ţi-l va putea lua vreodată.
Sylvia Browne
Sursa: O călătorie în lumea de dincolo şi înapoi – Adevăr Divin
Imagine: files.wordpress.com