Teoria si practica in cunoasterea oamenilor

Autor: Cristina Ciobanu - sambata, 26 octombrie 2013, 4691 vizualizari
Teoria si practica in cunoasterea oamenilor

Un tanar inteligent, insetat de cunoastere si intelepciune, studiase fizionomia, stiinta deducerii temperamentului din infatisarea exterioare. Studiile sale, care durasera sase ani, au avut loc in Egipt si l-au costat multe sacrificii, departe de casa. Dar, in cele din urma, isi termina examenele cu rezultate excelente. Plin de mandrie si bucurie, calatori inapoi acasa. Se uita la toata lumea pentru a-si largi cunoasterea, citea expresiile de pe fata tuturor oamenilor pe care ii intalnea.

Intr-o zi, intalni un om a carui fata era marcata de sase calitati: invidie, gelozie, lacomie, pizma, zgarcenie si lipsa de consideratie. "Dumnezeule, ce expresie monstruoasa! N-am mai vazut si n-am mai auzit asa ceva! Mi-as putea verifica teoria aici."

In timp ce se gandea la asta, strainul se apropie cu o infatisare prietenoasa, binevoitoare si modesta, spunand: "O, seicule. E deja foarte tarziu si satul urmator e departe. Coliba mea e mica si intunecoasa. Dar te voi purta pe bratele mele. Ce onoare ar fi pentru mine daca te-as putea considera oaspetele meu pentru aceasta seara. Si ce fericit as fi in prezenta ta!"

Uimit de aceasta, calatorul se gandi in sine: "Ce uluitor! Ce diferenta intre vorbirea strainului si ingrozitoarea expresie de pe chipul sau!" Aceasta revelatie il inspaimanta foarte mult. Incepu sa se indoiasca de lucrurile pe care le invatase in ultimii sase ani. Ca sa fie mai sigur, accepta invitatia strainului. Omul il servi pe invatat cu ceai, cafea, suc de fructe, pastrama si pipa. Isi coplesi oaspetele cu blandete, atentie, bunatate si politete. Timp de trei zile si trei nopti, gazda reusi sa il tina pe calatorul nostru acolo. In cele din urma, invatatul fu capabil sa opuna rezistenta politetii gazdei sale. Decise cu fermitate sa isi continue calatoria. Cand veni vremea sa plece, gazda ii inmana  un plic si spuse: "O, stapane. Iata nota ta de plata."

"Ce nota de plata?" intreba , surprins, invatatul.

La fel de repede cum isi poate scoate cineva sabia din teaca, gazda isi arata dintr-o data adevarata fata. Isi increti sprancenele cu asprime si striga cu o voce manioasa:"Ce nesimtire! Dar ce credeai, cand ai mancat de toate aici? Ai crezut ca este totul gratis?" Auzind aceste cuvinte, invatatul isi veni, brusc, in simtiri. Fara sa spuna un cuvant, deschise scrisoarea. Acolo vazu ca tot ce mancase si nu mancase i se taxase de o suta de ori mai mult. Nu avea nici macar jumatate din banii ce i se cereau. Fortat de imprejurari, cobora de pe calul sau si i-l dadu gazdei. Apoi isi scoase hainele de calatorie si porni pe jos. Ca in extaz, se inclina la fiecare pas. De departe, putea fi auzit spunand: "Multumescu-ti tie, Doamne, Multumescu-ti tie, Doamne. Cei sase ani de studiu n-au fost in van!"

(Dupa Abdu'I-Baha)

*Sursa: Povesti orientale ca instrumente de psihoterapie - Nossrat Peseschkian - Editura Trei

*Sursa imagine: 2.bp.blogspot.com

Astro Shop

Cele mai noi articole