Terapia Craniosacrală şi Eliberarea somatoemoţională

Autor: AstroCafe.ro - joi, 10 octombrie 2019, 7818 vizualizari

Terapia Craniosacrală şi Eliberarea somatoemoţională (Biodinamica craniosacrală integrată)

Conceptul de terapie craniosacrală a fost dezvoltat de un osteopat american, Dr. William Sutherland la începutul anilor 1900. El a descoperit mişcări intrinseci ale oaselor din cap, iar cercetarea sa a dezvăluit diferite ritmuri în organism. Acesta a dedus şi, în final, a demonstrat, că aceste deplasări sunt legate în mod inexplicabil cu sănătatea mentală şi emoţională, şi că restricţia acestora corespunde unei reduceri a capacităţii naturale de auto-vindecare.

Comparat cu un sistem hidraulic semi-închis conţinut în interiorul membranei impermeabile dura mater care acoperă creierul şi măduva spinării, sistemul craniosacral permite producţia, circulaţia şi reabsorbţia lichidului cefalorahidian. Lichidul cefalorahidian menţine funcţiile fiziologice cu ajutorul cărora creierul şi sistemul nervos se dezvoltă şi funcționează.

Terapia craniosacrală stimulează procesul natural de auto-corectare şi auto-vindecare a corpului, este eficientă în nenumărate afecţiuni asociate cu dureri şi disfuncţii, fiind utilizată şi profilactic, pentru orice tip de vârstă, de la nou-născuţi până la vârsta a treia.

Terapia craniosacrală manipulează oasele craniului pentru a trata o serie de condiţii. Diferite forme de manipulare craniană au fost utilizate pentru a îmbunătăţi funcţionarea generală a organismului. Aceasta s-a dezvoltat din experienţa clinică, ce arată că sănătatea este ceva activ şi nu reprezintă doar absenţa bolii. Sănătatea este expresia vieţii şi e responsabilă pentru organizarea milioanelor de lucruri care se petrec în mod constant în corpul nostru. 

Pe lângă sistemul circulator şi respirator, avem şi un al treilea sistem/ritm în corp.  Acesta este RITMUL CRANIOSACRAL, un sistem anatomic bine definit, care rezultă din creşterea şi scăderea volumului de lichid cefalorahidian în interiorul şi în jurul sistemului.
Ritmul sistemului Craniosacral, este considerat a fi RESPIRAŢIA VIEŢII, care determină funcţionarea corectă în circulaţia sangvină, limfatică, în sistemul respirator, hormonal, osteomuscular.

RITMUL CRANIOSACRAL
Sistemul Craniosacral are un ritm propriu. Acest ritm este dat de lichidul cerebrospinal (cefalorahidian) care se produce din sânge pe pereţii  ventriculelor şi cu o anumită presiune irigă tubul dural şi întregul corp. Ritmul Craniosacral optim este de 6-14 cicluri pe minut, însă diferă de la o persoană la alta, dar pentru un om trebuie să fie constant de-a lungul vieţii. O rată mai mică sau mai mare a ritmului duce la disfuncţii în sistem, care la rândul lor cauzează anumite dereglări şi boli în toată fiinţa. Pentru un ritm Craniosacral sănătos, cutia craniană şi vertebrele sacrale au rolul cel mai important. Un terapeut pregătit poate să palpeze ritmul craniosacral şi poate ajuta prin Terapia Biodinamică Craniosacrală, restabilirea ritmului craniosacral (RCS) la nivel optim pentru omul respectiv.

MIŞCAREA OASELOR

În cutia craniană, fiecare os se află în permanentă mişcare şi această mişcare datorită membranelor creierului şi a lichidului, se expansionează. În mişcarea sistemului craniosacral la nivelul capului, ajută următoarele oase: os temporal, frontal, parietal, occipital, sfenoid, etmoid, nazale, lacrimal, zigomatic, maxilar, mandibula, palatin, vomer.

Muşchii cei mai importanţi care ajută mişcarea sistemului craniosacral sunt muşchii scurţi ai gâtului, muşchiul trapez, mușchiul sternocleidomastoidian, temporal, faciali, digastrics, masseter, muşchii bazinului, Piriform, iliac, gluteus maximus, etc.
Membranele care participă la mişcarea craniosacrală sunt: dura mater, falx cerebri, tentorium cerebell.
Dintre articulaţiile dintre oase, cea mai importantă este articulaţia dintre osul occipital şi sfenoid, articulaţia sfenoocciptală, mişcarea căreia influenţează toate oasele sistemului craniosacral.

O altă articulaţie importantă este articulaţia temporomandibulară. Suprasolicitarea căreia poate influenţa toată structura craniosacrală: se suprasolicită oasele cutiei craniene, şi această suprasolicitare prin sistemul membranos se transmite mai departe prin tot corpul la coloana vertebrală, la genunchi, etc. Se schimbă poziţia umerilor, bazinului, poziţia mâinilor, picioarelor. Dar această suprasolicitare şi viceversa se pot întampla: poziţia incorecta a bazinului poate deregla articulaţia temporomandibulară, articulaţia sfenooccipitală, etc.


Într-o şedinţă tipică de terapie craniosacrală se stă de obicei întins pe o masă de tratament, complet îmbrăcat, sau îmbrăcat lejer, în funcţie de preferinţele pacientului.  Terapeutul va face contact punându-şi mâinile uşor pe corpul pacientului, observându-l. Primul lucru pe care pacientul îl va observa este un sentiment de relaxare profundă, care va dura, în general, de-a lungul şedinţei. Această degajare de tensiune se extinde de multe ori şi în viaţa de zi cu zi. Uneori beneficiile nu sunt vizibile imediat, dar devin evidente după revenirea într-un mediu familiar.

Aceasta este o terapie blândă, care are ca scop intensificarea activităţii sistemului cranio-sacral şi, prin aceasta, restabilirea funcționării optime a sistemului nervos şi a celorlaltor sisteme şi organe ale corpului.

Deşi foloseşte manipulări cu presiune foarte uşoară, este o terapie cu efecte radicale în optimizarea sistemului de auto-vindecare şi a refacerii stării fizice, mentale şi spirituale. Este adecvată tuturor grupelor de vârstă şi se adresează atât celor cu probleme de sănătate, cât şi celor care doresc să-şi menţină un tonus de viaţă normal, să facă faţă mult mai uşor stresului zilnic.

Terapia Cranio-Sacrală este o metodă de evaluare şi corecţie, care stimulează procesul natural al corpului de auto-corectare şi auto-vindecare, şi mecanismul individual de însănătoşire naturală şi disipare a efectelor negative.

Terapia Cranio-Sacrală ajută la alinarea durerii şi la ameliorarea unei game largi de boli şi disfuncţii cum ar fi:

CONTRAINDICAŢII:


Recomand Terapia Craniosacrală măcar o dată în viaţă fiecarui om, efectele ei sunt minunate și extrem de benefice corpului. Combinată cu diverse tehnici, în funcţie de necesităţile fiecărui pacient, aşa cum se efectuează în Centrul Sakura, terapia craniosacrală are efecte imediate. Scopul meu este să găsesc sănătatea şi să ofer starea de bine oamenilor, prin ceea ce fac.

Claudia Maria Murariu- fiziokinetoterapeut si practician terapii complementare

Centrul Sakura

Astro Shop

Cele mai noi articole