Trecutul, prezentul si viitorul exista toate deodata – dezvaluind secretele fizicii cuantice
Odata cu descoperirea legaturii cruciale, in acelasi timp neasteptate, dintre spatiu si timp, Einstein a inteles ca aceste doua lucruri nu mai pot fi privite ca fiind separate. Ele sunt interconectate, formand asa numitul continuum (impletire) spatiu – timp, vazut ca un vector spatial cvadri-dimensional. Deodata, el a realizat ceva incredibil, si anume faptul ca perceptia noastra asupra trecutului, prezentului si viitorului si diferentele extraordinare dintre ele pot fi doar o iluzie.
“Diferenta dintre trecut, prezent si viitor este numai o iluzie al naibii de persistenta”, a declarat el.
La inceput, el nu a fost in mod deosebit incantat de ideea unificarii sptiului si a timpului si a respins ideea geometrie cvadri-dimensionale propuse de catre Hermann Minkowski, ca fiind o pedanterie “inutila”, insa in cele din urma a acceptat ideea si la fel ar trebui sa facem si noi.
Dupa cum a declarat Arthur Schopenhauer “cel mai insignifiant prezent are asupra celui mai semnificativ trecut avantajul realitatii”, iar o asemenea credinta nu poate fi inlaturata usor. In mod natural, aceasta iluzie – intelegerea noastra in legatura cu trecutul, prezentul si viitorul – este foarte convingatoare pentru noi, insa este tot o iluzie cu care traim in fiecare zi, in fiecare moment, in mod continuu. Cu sute de ani in urma St. Augustine of Hippo, unul dintre cei mai de seama ganditori, a fost preocupat cu fenomenul spatiului si al timpului.
“Cum pot exista trecutul si viitorul, cand trecutul nu mai exista iar viitorul nu a venit inca?”, a intrebat el.
In mod esential, ne punem si noi aceiasi intrebare astazi. “In legatura cu prezentul, daca ar fi mereu numai prezent si acesta nu s-ar misca pentru a deveni trecut, atunci nu ar mai fi vorba despre timp, ci despre eternitate”.
Marea majoritate a oamenilor sunt convinsi ca realitatea inseamna evenimente ce au loc in momentul prezent. Este credinta noastra fundamentala, de cand eram copii, pentru ca nu putem intelege decat realitatea momentului prezent. Divizam timpul in trecut, prezent si viitor si acest lucru este esential pentru experimentarea realitatii – realitatea noastra – in orice sens, spune Paul Davies, profesor de Natural Philosophy la University of Adelaide, Australia.
Insa ce se intampla daca perceptia noastra asupra spatiului si a timpului pur si simplu ne pacaleste?
Multe dintre lucrurile pe care credeam ca le stiam in legatura cu Universul nostru – faptul ca trecutul a avut deja loc si ca viitorul va veni, ca spatiul este numai un vid gol, ca Universul nostru este singurul Univers care exista – ar putea fi gresite, spune faimosul fizician Brian Greene. In viata de zi cu zi, noi experimentam timpul ca pe o curgere continua. Insa ar putea fi benefic sa privim timpul ca pe o serie de stop-cadre, sau momente, iar fiecare eveniment poate fi gandit ca pe o desfacere a unui moment, dupa moment, dupa moment.
Si “daca ne imaginam aceste momente, sau stop-cadre, le aliniem, fiecare moment aici pe Pamant, fiecare moment al orbitei Pamantului in jurul Soarelui si fiecare moment din intregul Univers, am vedea fiecare eveniment care a avut loc vreodata sau care va avea loc vreodata, de la nasterea Universului la Big Bang, acum 14 miliarde de ani, pana la formarea stelelor din galaxia Calea Lactee, la crearea Pamantului, acum 4,5 miliarde de ani, la epoza dinozaurilor, chiar si la evenimentele ce au loc pe Pamant in zilele noastre, cum ar fi eu stand la birou si lucrand”, explica Greene.
Nu aveti un sentiment ciudat ca exista cineva acolo care este extrem de avansat din punct de vedere tehnologic si poate observa toate aceste momente (stop-cadre) din intregul Univers avand loc in mod simultan? (nota: as spune ca are un alt nivel de constiinta, nu tehnologie… sau tehnologie sufleteasca :). Si atunci cand luam in considerare conceptul simplu dar esential al lui “acum”, incepem sa intelegem ca atat trecutul cat si viitorul trebuie sa fie reale, pentru ca ele ar putea fi un acum al vostru, care inseamna trecut, prezent si viitor – si sunt toate la fel de reale si toate exista. Si mai mult decat atat, ele exista toate deodata.
Sursa: Noulpamant.ro
Imagine: katieber11.edublogs.org