Uleiul de dafin
Dafinul (Laurus nobilis Linnaeus) este un arbust vesnic verde, originar din bazinul mediteranean. Frunzele sunt folosite in mod traditional pentru aromarea mancarii, iar in Grecia antica invingatorii jocurilor olimpice erau incununati cu coroana de laur, in semn de pretuire. In limba romana, folosim un derivat de-al cuvantului laur, cuvantul bacalaureat, insemnand "acoperit cu laur".
Uleiul de dafin este obtinut prin presarea frunzelor intre placi incalzite, obtinandu-se un ulei cu aparenta de unguent verde inchis cu miros picant, puternic, care devine lichid la aproximativ 35 ° C. Acest ulei este ingredientul principal al unui sapun celebru "Sapunul de Alep", fabricat in Siria de mii de ani.
Uleiul de dafin este analgezic si antiseptic, antibacterian de spectru larg, trateaza multe afectiuni ale pielii printre care enumeram: acneea, matreata, caderea parului, seboreea, psoriazisul. Amelioreaza nevralgiile si infectiile, durerile acute, micozele, inflamatiile, ranile, vanataile si reumatismul.
Este un ulei foarte puternic, consistent, pe care il resimt ca un ulei esential. Se poate folosi direct in masti faciale, ale corpului sau scalpului, putand fi asociat, cu alte uleiuri pentru a obtine efectul dorit.
Mod de utilizare:
- in reteta sapunului de Alep;
- direct in tratarea aftelor, gingivitelor si a durerilor dentare;
- direct pe piele in tratarea infectiilor si a micozelor;
- direct ori combinat cu ulei de cocos, jojoba pentru tratarea caderii parului sau matretei;
- masca pentru tenul acneic si in tratarea diverselor afectiuni cum ar fi furuncule si cosuri, simplu sau amestecat cu alte uleiuri potrivite acestui ten;
- direct pentru ameliorarea sau tratarea zonelor afectate de reumatism.
Monica Lupu