Uleiurile esentiale
Uleiurile esentiale sunt substante volatile aromatice produse de plante si extrase din diferite parti ale acestora: frunze (menta, geranium), flori (neroli, iasomie, trandafir), fruct (fenicul, anason), seminte (chimen, nucsoara). Acestea sunt alcatuite din molecule mici, care penetreaza fiecare celula in parte, transportand nutrientii si energia catre nivelul cel mai profund al corpului nostru.
Pe scurt, uleiurile esentiale sunt aromaplante transformate in lichid si stocate in recipiente mici.
Uleiurile volatile transmit energia plantei corpului nostru si noi o percepem foarte usor deoarece celulele noastre isi deschid receptorii atunci cand intra in contact cu molecula de ulei, pe care o percepe ca fiind parte integranta a corpului. Uleiul esential are proprietatea de a patrunde prin peretele celular, intra in celula schimband informatia, daca ea este deteriorata, elimina toxinele din celula, aduce substante nutritive celulelor noastre si repara ADN-ul nostru.Atunci cand inhalam uleiurile volatile, moleculele irita mucoasa nazala si impulsul nervos se transmite creierului.
Desi sunt numite uleiuri, aceste substante nu contin materii grase: o picatura pusa pe o foaie de hartie nu va lasa nicio urma, spre deosebire de cele vegetale.
Aceste uleiuri sunt fluidele vitale ale plantelor si au fost denumite “esentiale” deoarece sunt necesare vietii plantei, contin forta vietii, inteligenta si energie vibrationala care le confera puterile curative, ele echilibreaza si ne sustin sistemele organismului nostru.
Avand aceasta proprietate de a fixa toate substantele nutritive, mineralele si vitaminele in organismul nostru, uleiurile esentiale ajuta sistemul imunitar sa contracareze boala. Traversand bariera sange-creier, ele sunt unice in vindecarea unor boli, nu doar la nivel fizic, ci si la un nivel mai profund , cel al emotiilor negative, care deseori constituie cauza fundamentala a bolilor fizice.
Toate uleiurile esentiale de calitate superioara si 100% la 100% naturale, au proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice, cu mentiunea ca unele proprietati sunt mai accentuate. Spre exemplu cimbrul si rozmarinul au un efect antibacterian mai ridicat, pachiuli este un antifungic foarte bun si lista poate continua.
Uleiurile volatile ne energizeaza (menta, eucalipt, busuioc,lamaie), ne tonifica (fenicul, lavanda, mirt, ylang-ylang, anason, lemn de cedru ) si au si efect antidepresiv (busuioc, portocala, lamaie, lavanda, neroli, ).
Din punct de vedere spiritual, ele ne ridica vibratia, curata organismul de “bagajul “ emotional negativ si ne face sa fim prezenti si constienti de latura noastra spirituala (tamaia, mirt, menta, trandafir, patchouli)
Uleiurile esentiale nu creaza dependenta, nu au efecte adverse decat in foarte putine cazuri, insa trebuie stiut ca ele nu se aplica in stare pura direct pe piele. Intotdeauna le diluam intr-o baza(ulei de masline presat la rece, ulei de migdale, etc) Voi dezvolta acest subiect despre baze, intr-un articol viitor.
Organismul nu da reactii alegige la uleiurile esentiale. Reactiile alegige vor aparea la unii compusi chimici din uleiurile eterice.Totul depinde de metoda de extractie. Daca pentru obtinerea acestora s-au folosit compusi chimici, o parte din acestia raman in componenta uleiului si de aici survin unele alergii.
Va recomand inainte de a folosi un ulei esential sa il mirositi si daca nu apar reactii ca: stranut, lacrimare, usturimi, il puteti folosi.
Este bine stiut, de asemenea, ca din uleiul esential folosim doar cateva picaturi, spre exemplu pentru 10ml de ulei de baza, folosim de 3-4 picaturi de ulei esential, in functie de aroma aleasa.
In ceea ce priveste utilizarea interna, in principiu, uleiurile esentiale nu sunt recomandate a fi ingerate. Insa daca doriti, daca sunteti informati, sunt cateva uleiuri pe care le puteti ingera ( lamaie, portocal, fenicul, etc., dar trebuie sa va conformati recomandarilor de utilizare sau cereti sfatul specialistului aromaterapeut. Uleiurile care pot fi ingerate au mentionat pe prospect ca sunt suplimente alimentare si prin urmare acestea pot fi folosite si intern.
Femeile gravide vor folosi cu moderatie uleiurile esentiale mai ales in primul trimestru de sarcina.
In incheiere va spun ca se folosesc peste trei sute de uleiuri esentiale, insa doar 10 vin in intampinarea nevoilor cotidiene ale unei familii obisnuite, dar vom dezvolta acest subiect intr-un articol viitor.