Uleiurile esentiale pentru gripa si raceala
Uleiurile esentiale din plante sunt unele din cele mai vechi metode naturale folosite ca si inlocuitor al medicamentelor de sinteza, atunci cand vorbim de gripa si raceala. Esentele care provin din plante, seminte, frunze sau flori au fost primele remedii folosite de stramosii nostri.
Putem preveni gripa si raceala folosind cu succes lampa odorizanta in care presaram 5-8 picaturi de ulei esential de eucalipt, lamaie, rozmarin, oregano, lavanda. Se stie ca la caldura prea mare bacteriile se inmultesc, iar o varianta pentru purificarea aerului este lampa odorizanta.
Daca sunteti deja raciti atunci aveti nevoie de cateva uleiuri esentiale de care sa va ajutati atunci cand va confruntati cu aceasta situatie:
• Uleiul esential de eucalipt este antiviral, descongestionant al cailor respiratorii si fluidificant al secretiilor bronsice. Este un ulei energizant, benefic in starile de oboseala si in cazul durerilor de cap. Diluat intr-un ulei de baza (masline, migdale dulci, cocos, etc) sau intr-o crema se poate aplica pe zonele afectate: gat, piept, spate. Se pot face, de asemenea, inhalatii atunci cand sinusurile sunt afectate, punand intr-un recipient cu apa fiarta cateva picaturi.
• Uleiul esential de oregano este unul dintre cele mai populare uleiuri esentiale care trateaza inclusiv negii, nu doar gripa si raceala. Uleiul de oregano este considerat un ulei care incalzeste organsimul (de aceea, ar trebui utilizat cu precautie). Este eficient daca este aplicat in zona spatelui, umerilor si talpilor, bineinteles diluat intr-un ulei sau crema.
• Uleiul esential de arbore de ceai este excelent pentru combaterea infectiilor, virusilor si bacteriilor, este calmant si descongestionanat.
• Uleiul esential de scortisoara este util in combaterea infectiilor, virușilor și a bacteriilor avand un efect liniștitor pentru durerile de membre precum si la congestii
• Uleiul esential de lamaie reduce febra si este totodata imunostimulator
Puteti folosi uleiurile esentiale in diferite moduri:
• comprese cu apa calduta in care presarati cateva picaturi de ulei esential;
• in baie - umpleti cada cu apa si apoi presarati uleiuri esentiale;
• masajul este iarasi o alternativa excelenta atunci cand suntem raciti;
• va recomand sa folositi in mod constanta lampa odorizanta in care presarat.
In speranta ca va este de ajutor, va astept si saptamana viitoare sa descoperim impreuna lumea minunata a aromaterapiei!
Cristina Farcasanu- terapeut
*Bibliografie: www.your-aromatherapy-guide.com, www.examiner.com, sideris.ro
*Imagine: divinejourney.org