Uleiurile esentiale, un remediu pentru acnee
Acneea este cel mai des intalnita in randul adolescentilor, mai exact in perioada pubertatii, insa pot fi afectate si persoanele de alta varsta. Aceasta apare datorita excesului de sebum care provoaca poliferarea bacteriilor. Cauzele aparitiei sunt multiple: de la stress la dereglari hormonale, de la o alimentatie defectuoasa si pana la folosirea unor produse cosmetice necorespunzatoare.
De mare folos pentru un ten acneic sunt uleiurile esentiale de:
- Arbore de ceai - este un excelent tratament antibacterian, antifungic, cu efect puternic impotriva acneei, totodata curatand foarte bine ranile. Calmeaza iritatiile, arsurile, eruptiile. Uleiul patrunde in straturile profunde ale epidermei, vindeca zonele cutanate cu probleme fara a afecta celulele sanatoase. Uleiul practic nu are efecte edverse, nu deshidrateaza pielea, nu provoaca iritatii si alergii la o folosire indelungata. Poate fi aplicat inclusiv pe plagi deschise.
- Lavanda are proprietati antiseptice, antibacteriene, antifungice si antiinflamatorii, de aceea acest ulei este recomandat in acnee, dermatite, seboree, afectiuni micotice. Poate fi folosit atat in tratarea acneei, cat si pentru arsuri, taieturi, rani, intepaturi de insecte.
- Cuisoare - este bogat in minerale - calciu, acid hidrocloric, fier, fosfor, sodiu, potasiu si vitaminele A si C. Este foarte puternic si actioneaza rapid. Recomandat in tratamentul pielii acneice.
- Eucalypt - este recunoscut pentru abilitatea de a elimina punctele negre, petele, si de a oferi o piele catifelata.
- Grapefruit - are proprietati antiinfectioase, antiinflamatorii, antiseptice, tonifica si intinereste pielea. Este utilizat cu succes in tratarea acneei, tenului gras.
De asemenea, in functie de cauzele aparitiei acneei, sunt uleiuri care ajuta la ameliorarea sau chiar la disparitia acestora.
Uleiurile esentiale care reduc si echilibreaza secretia de sebum sunt: tamaie, lemongrass, ylang-ylang, iasomie, chiparos, geranium, salvie.
Uleiurile esentiale care calmeaza inflamatiile sunt: musetelul roman/german, lavanda, coada-soricelului.
Uleiurile esentiale care ajuta la eliminarea toxinelor din organism sunt: lamaie, rozmarin, ienupar, geranium.
Uleiurile esentiale care ajuta la regenerarea celulelor sunt: lavanda, tamaie, seminte de morcov, patchouli, lemn de trandafir.
Uleiuri antiseptice: mirt, lemn de cedru, bergamota.
Ca metode de folosire a uleiurilor esentiale in acest caz sunt: compresele, imbogatirea cremelor sau a uleiurilor vegetale pentru acest tip de ten (susan, struguri, jojoba, etc).
Pentru a ne bucura pe deplin de proprietatile uleiurilor esentiale, va recomand sa cumparati uleiuri pure de buna calitate. De asemenea uleiurile vegetale sau cremele pe care doriti sa le imbogatiti cu uleiuri esentiale trebuie sa fie cat mai naturale.
In speranta ca va este de ajutor, va astept si saptamana viitoare sa descoperim impreuna lumea minunata a aromaterapiei!
Cristina Farcasanu- terapeut
Bibliografie:
“Aromaterapia”- Denise W. Brown
www.vivasanint.ro
www.livestrong.com
Sursa imagine: www.tooticy.re