Uleiurile vegetale (baze)

Autor: AstroCafe.ro - miercuri, 01 mai 2013, 2548 vizualizari
Uleiurile vegetale (baze)

A venit si timpul sa vorbim un pic despre uleiurile vegetale care ne sunt indispensabile atunci cand vrem sa aplicam pe piele uleiurile esentiale.

Avem nevoie de ulei vegetal  pe care sa-l folosim ca baza  pentru uleiurile esentiale deoarece acestea, cu exceptia uleiului de levantica, tea tree ( arbore de ceai), si cu exceptia urgentelor (arsuri, taieturi), nu se aplica direct pe piele. 

Uleiurile vegetale ca si cele esentiale trebuie sa fie de calitate superioara. Trebuie sa fie presate la rece, sa nu fie rafinate si nici tratate cu chimicale. Aceste uleiuri vegetale au proprietati  terapeutice si contin vitamine si minerale, insa cu cat gradul de rafinare este mai mare, cu atat ele isi pierd din proprietati. In scop terapeutic folositi ulei « virgin », adica primul ulei colectat. 

Exista o varietate de uleiuri vegetale pe care le putem  folosi atat ca baze pentru amestecuri cat si inlocuitori pentru crème: ulei de masline, de migdale dulci, jojoba, de avocado, de samburi de struguri, de germeni de grau, de cocos, de galbenele, de susan, si lista poate continua.

Spatiul nu-mi permite sa scriu proprietatile fiecarui ulei vegetal, insa, ca si in cazul uleiurilor esentiale, aceste baze au cateva proprietati comune: hidrateaza, reduc iritatiile, contin minerale si vitamine, joaca un rol important impotriva imbatranirii celulelor noastre. Simt nevoia sa mentionez ca unele proprietati sunt mai accentuate la unele uleiuri. 

Spre exemplu, pentru o piele foarte uscata este recomandat sa folosim ulei  de argan, de avocado, de cocos, ulei de samburi de caisa, ulei de migdale dulci. Desi uleiul de jojoba este recomandat pentru toate tipurile de ten, el ajuta la reglarea sebumului in cazul unui tip de ten gras.  Tot pentru un ten gras putem folosi si ulei de germeni de grau, ulei de samburi de struguri.

Uleiurile vegetale protejeaza pielea si parul de deshidratare, de agresiunile factorilor externi. Pure si proaspete, folosite ca atare, completate cu uleiuri esentiale, incorporate in produsele cosmetice, sunt o alternativă sanatoasa a produselor de masa din industria cosmetica. 

Este bine de stiut ca uleiurile vegetale rancezesc dupa aproximativ 6 luni (mai mult sau mai putin) si trebuie tinute in frigider pentru a-si pastra valabilitatea. Exceptie fac uleiul de jojoba si avocado. 

Va recomand sa cumparati uleiurile in sticle  cat mai mici pentru a avea timp sa le folositi inainte sa rancezeasca.

In speranta ca va este de ajutor, va astept si saptamana viitoare sa descoperim impreuna lumea minunata a aromaterapie!

Cristina Farcasanu- Terapeut

*Bibliografie:

Aromaterapia- Denise W. Brown

www.aromaweb.com

www.vivasanint.ro

www.naha.org

www.youngliving.com

*Sursa imagine: www.personal.ceu.hu



Astro Shop

Cele mai noi articole