Umbra

Autor: AstroCafe.ro - joi, 19 ianuarie 2017, 10985 vizualizari
umbra

Principalul conflict care există în conştiinţa noastră este cel dintre ceea ce suntem şi ceea ce ne dorim să fim. De fapt, esenţa experienţei umane este dualitatea. Viaţa şi moartea, binele şi răul, speranţa şi resemnarea coexistă în toţi oamenii şi se manifestă în toate aspectele vieţii noastre. Dacă nu am experimenta teama, nu am putea recunoaşte curajul. Dacă nu ne-am confrunta cu necinstea, nu am putea recunoaşte onestitatea. Şi totuşi marea majoritate a oamenilor îşi contestă propria natură dualistă.

Atât timp cât traim cu prezumţia că suntem o fiinţă unitară care dispune de o gamă limitată de calităţi umane, merită să ne punem întrebarea de ce nu suntem mai satisfăcuţi de viaţa noastră actuală. De ce avem acces la atât de multă înţelepciune, dar nu avem tăria şi curajul de a ne pune în aplicare cele mai bune intenţii şi de a face alegeri inspirate? Şi ceea ce este mai important, de ce continuăm să acţionăm în detrimentul sistemului nostru de valori şi al principiilor în care credem?

Convingerea mea este că raspunsul la întrebările de mai sus are legătură cu sinele nostru întunecat, cunoscut în psihologie şi sub numele de sinele din umbră (sau umbra, pur şi simplu), care conţine în sine întreaga noastră putere nerevendicată şi de care nu suntem conştienti deoarece nu ne cunoaştem suficient de bine propria viaţă, in acest loc la care nu ne-am fi gândit niciodată există cheia care poate debloca întreaga noastră putere, fericirea şi capacitatea noastră de a ne trăi deschis visele.

Noi am fost condiţionaţi de mici să ne temem de latura umbrită a vieţii noastre şi de natura noastră necunoscută. Ori de câte ori ne surprindem un gând întunecat sau un comportament pe care îl considerăm inacceptabil, noi o luăm la fugă, refugiindu-ne din nou în bârlogul nostru. Speriaţi, ne ascundem aici, rugându-ne şi sperând că gândul sau comportamentul respectiv vor dispărea de la sine.

De ce procedăm astfel? Deoarece ne temem că oricât de mult am încerca, nu vom putea scăpa niciodată de această parte întunecată a fiinţei noastre. Deşi toată lumea îşi ignora sau îşi reprimă latura întunecată, realitatea este că evitarea umbrei nu face decât să îi amplifice acesteia puterea. Negarea ei nu conduce decât la şi mai multă suferinţă, la şi mai multe regrete şi la şi mai multâ resemnare. Dacă refuzăm să ne asumăm responsabilitatea şi să extragem înţelepciunea ascunsă sub suprafaţa minţii noastre conştiente, umbra va prelua controlul asupra noastră şi se va dezlănţui nestingherită, făcând ce va dori cu noi.

Acesta este efectul umbrei. Sub incidenţa lui, latura noastră întunecată ia decizii în locul nostru, răpindu-ne astfel dreptul de a face alegeri conştiente legate de alimentele pe care le consumăm, de banii pe care îi cheltuim, de dependenţele noastre, etc. Umbra ne incită să acţionăm în moduri la care nu ne-am fi gândit niciodatâ şi ne risipeşte energia vitală prin obiceiurile proaste şi prin comportamentele noastre repetitive. Ea ne împiedică să ne manifestăm aşa cum am dori, să ne afişăm deschis adevărul lăuntric şi să trăim o viaţă autentică.

Noi nu ne vom putea elibera niciodată de comportamentele care ne pot face rău atât timp cât nu vom accepta propria dualitate. Atât timp cât nu vom recunoaşte şi nu vom  deveni conştienţi de ceea ce suntem, efectul umbrei va continua să ne orbească şi să ne controleze viaţa.

Efectul umbrei poate fi văzut pretutindeni. El este practic omniprezent, putând fi recunoscut în toate aspectele vieţii noastre. Citim despre el pe Internet. Îl vedem la ştirile de seară, dar şi la prietenii noştri, la membrii familiei noastre sau la străinii de pe stradă. Dar cel mai semnificativ este faptul că îl recunoaştem în găndurile noastre, în comportamentele şi în interacţiunile noastre cu ceilalţi oameni. Din păcate, noi ne temem că dacă vom proiecta lumina conştiinţei asupra acestui întuneric ne vom simţi ruşinaţi, sau chiar mai rău, că vom trăi coşmarul vieţii noastre. Gqndul la ce am putea descoperi în interiorul nostru ne sperie, aşa că preferăm să ne îngropăm capul în nisip ca struţii şi refuzăm să ne confruntăm cu latura noastră umbrită.

Deepak Chopra

Debbie Ford

Marianne Williamson

 

Sursa: Efectul umbrei – Editura Adevăr Divin

Imagine: s-media-cache-ak0.pinimg.com

Astro Shop

Cele mai noi articole