Un trio de nadejde in combaterea racelilor si problemelor respiratorii
Uleiurile esentiale de lavanda, eucalipt si arbore de ceai
Asocierea celor 3 uleiuri esentiale, atunci cand ne confruntam cu raceli, nas infundat si probleme respiratorii, este o metoda eficienta si naturala la indemana oricui. Se recomanda atat bebelusilor, copiilor dar si adultilor. Din experienta mea de pana acum, nu am intalnit persoana careia sa nu i se amelioreze simptomele, chiar dupa prima utilizare.
Uleiul esential de lavanda este sedativ/calmant, antiseptic/ antibacterian, dar si anti-inflamator.
Uleiul esential de eucalypt este recunocut pentru beneficiile si actiunea sa asupra aparatului respirator. Este antiseptic, descongestionant, purifiant, expectorant, mucolitic.
Uleiul esential de arbore de ceai acţionează similar antibioticelor avand un spectru larg de acţiune. Are proprietati antivirale, antifungice, atiinflamatoare, analgezice, antialergice.
Cateva recomandari si retete
Atunci cand va confruntati cu gripe, raceli, sinuzite si alte probleme similare, avem nevoie de: 2 picaturi de ulei esential de eucalipt, 2 picaturi ulei esential de arbore de ceai si 2 picaturi de ulei esential de lavanda pe care le diluati in 10 ml de ulei vegetal, masand apoi zona aparatului respirator, dar si zona superioara a spatelui.
Pentru aromacandela aveti nevoie de: 4 picaturi de ulei esential de eucalipt, 2 picaturi ulei esential de arbore de ceai si 4 picaturi de ulei esential de lavanda.
In cada plina cu apa puteti presara cate 4 picaturi din fiecare ulei.
Putem face si inhalatii cu acest amestec, pe care vi-l recomand cu toata inima si increderea. Aveti nevoie de 3-4 litri de apa fierbiente, in care puneti un pumn de sare neiodata si adaugati 5 picaturi de ulei esential de eucalipt, 5 picaturi de lavanda si 5 picaturi de arbore de ceai. Stati deasupra recipientului cu un prosop pe cap. Puteti lasa recipientul in camera, peste noapte, sau cand dormiti.
Reteta a fost preluata de pe blogul Cristelei Georgescu, dar eu am mai adaptat-o. Ce pot sa va spun este ca aceasta metoda am folosit-o si recomandat-o atat adultilor, cat si bebelusilor sau copiilor. Pentru cei din urma micsorati putin doza.
Am si cateva atentionari: nu folositi aceste amestecuri daca stiti ca suntetialergici si nu le aplicati direct pe piele!
In speranta ca va este de ajutor, va astept si saptamana viitoare sa descoperim impreuna lumea minunata a aromaterapiei!
Cristina Fărcășanu- terapeut
Email: terapieholistica@gmail.com
*Bibliografie: “Aromaterapia” Denise W. Brown, www.cristelageorgescu.ro, www.vivasanint.ro, blog.biovea.com
*Imagine: 7babyelephants.files.wordpress.com