Un Varsator celebru: Ilie Moromete
Va propun sa facem cunostinta cu un personaj reprezentativ pentru zodia curenta. Suntem inca in Varsator si il salutam pe Ilie Moromete.
In primul rand, eroul lui Marin Preda este un individ fascinant. El exercita asupra celorlalti si, implicit, asupra cititorului, un magnetism aparte. Forta lui de seductie este coplesitoare, fiind deopotriva temut si respectat: de vecini, de familie, de autoritati.
Autoritatea cu care se impune in ochii celorlalti este o emanatie naturala a personalitatii sale. Puterea lui vine din interior. Moromete nu spune niciodata tot ce are de spus, vorbeste in doi peri, tot amana raspunsurile asteptate de la el. Practic, el nu se straduieste sa impresioneze, dar totul vine de la sine. Iar inteligenta sa nativa, capacitatea de a pune ideile cap la cap, de a face deductii si de a da sentinte, totul dublat de umorul sau spontan, plin de savoare, il fac pe pe Ilie Moromete sa iasa anonimat.
Prestanta si carisma sunt, de fapt, atributele care il portretizeaza drept o figura autoritara. Firea lui temperamentala iese totusi si ea la suprafata in momentele de criza, mai ales atunci cand rolul de cap al familiei ii este contestat. El nu ezita sa puna mana pe par si sa aplice baietilor o corectie.
Conservatorismul sau este evident in atasamentul fata de valorile traditionale, fata de pamant si de lumea ancestrala in care evolueaza. In acelasi timp, acest atasament fata de anumite valori (tipic zodiilor fixe) este contrabalansat de o viziune coerenta asupra lumii si a vietii. El este preocupat de mersul societatii si isi da masura talentului sau oratoric in poiana lui Iocan, unde numai un oponent precum Cocosila aspira spre inaltimea rationamentelor sale. Aici putem intui sursa unui conflict interior: Ilie Moromete nu prea stie sa asculte, ramanand intotdeauna cu punctele sale de vedere preconcepute. Aceasta instabilitate ii va zgudui de altfel temelia universului personal. Familia se destrama, averea se risipeste, banul vine al putere. Iar Moromete se detaseaza, nu se implica activ. El doar analizeaza, gandeste, judeca si cauta explicatii care sa-i ordoneze lumea intr-un ansamblu coerent.
Conservatorismul mai este dublat de neconventional in cazul lui Moromete. In ciuda respectului fata de normele impamantenite la tara, familia este pentru el un concept cat se poate de permisiv. E la a doua casatorie, in care si-a adus un adaos de trei baieti. Pare atipic pentru un aparator al legilor stramosesti, nu? Ilie Moromete este oricum un personaj imprevizibil si contradictoriu.
Tehnica amanarii de care Moromete face abuz este expresia preocuparii asidue fata de viitor. Moromete are o constiinta treaza si incearca sa anticipeze ori sa previna o serie de evenimente care i-ar putea tulbura echilibrul. Idealismul sau ii va aduce de altfel si esecul. Din pacate pentru el, Moromete nu este adaptabil si crede cu tarie in principiile sale, care ies din actualitatea contextului social. Moromete ajunge sa fie un idealist invins, care refuza sa se trezeasca la realitate. El alege sa se interiorizeze tot mai mult, cautand permanent ceva ce parca ii tot scapa.
Cum e, la urma urmelor, Ilie Moromete? Eu as zice ca este conservator si, in acelasi timp vizionar, idealist, controversat si chiar ciudat. Filosofia lui de viata este bine articulata intr-un sistem in care eroul se raporteaza ca individ (unic si original) la societate, in ansamblul ei. Nu vi se pare ca vorbim despre un Varsator?
Un ultim argument in sprijinul acestei asocieri il aduce filmul, la fel de celebru ca si romanul. Ilie Moromete este jucat de maestrul Victor Rebengiuc. Actorul este… Varsator (nascut pe 10 februarie) si rezoneaza atat de bine cu personajul incat se identifica cu el. Daca se mai indoia cineva, iata inca o dovada ca nu exista coincidente.
Valeriu Pănoiu
valeriu.panoiu@astrocafe.ro