Dan Puric
Spectaculosul Dan Puric (12 februarie 1959) isi sarbatoreste astazi ziua de nastere, fiind nascut in aceeasi zi cu un monstru sacru al cinematografiei, italianul Franco Zeffirelli.
"Rapsodul bucuriei" si "ortodoxul imbisericit marturisitor", cum e numit Dan Puric in prefata unei carti al carei autor este, s-a nascut la Buzau, dar a copilarit la Nehoiu. Pana intr-un punct, viata lui Dan Puric nu a avut nimic spectaculos.
A plecat din Nehoiu la Bucuresti, unde a facut liceul Nicolae Tonitza. Avea talent la desen, dar el voia sa faca teatru. A dat prima oara la Academia de Teatru si Film si a picat. Avea 18 ani si s-a angajat ipsosar pe un santier din Bucuresti. Dupa un an, a mai incercat o data la Teatru. De aceasta data, esecul l-a trimis in armata, unde si-a petrecut 18 luni din viata. Intors din militarie, a reusit sa intre la Teatru, la clasa lui Dem Radulescu. In 1985 si-a luat licenta si a fost repartizat la Teatrul Mihai Eminescu din Botosani.
A ramas acolo pana in 1988, cand s-a mutat in Bucuresti, la Teatrul National I.L. Caragiale, unde are spectacole si astazi. La 26 februarie la Rapsodia Romana va avea premiera piesei "Fantasmagoria".
In arta lui Dan Puric gasim o estetica profund originala, un fel de sculptura in miscare armonioasa, ceva greu de exprimat in cuvinte, care te lasa impresionat si fermecat. Artistul are in el ceva fantastic, o forta ce contamineaza si care ne obliga sa descoperim esenta insasi a spiritului si a artei, exprimata prin gest.
Dan Puric a promovat in calitatea sa de regizor un spectacol de teatru total, o sinteza a artelor dansului, costumului si mimicii, care aminteste experimentele din perioada interbelica a marelui regizor francez Jean-Louis Barrault si teoria supramarionetei.
In 2008 a publicat cartea "Cine suntem, sau despre taina identitatii personale si comunitare traita si exprimata in si prin persoana autorului", in care vorbeste despre apropierea sa de crestinism si despre pierderea identitatii neamului romanesc iar in 2009 a lansat "Omul Frumos". (Sursa: www.ziare.com)
"Omul frumos se afla printre noi, el doar trebuie sesizat, recunoscut. Numai ca nu mai avem aceasta capacitate de a recunoaste frumosul din noi. Intalnirea este o marturisire despre felul cum poti sa fii surprins intr-un imperiu al uratului de ghiocelul frumosului." (Dan Puric)