Eveniment de excepție: Krishna Das în România! 15-16 octombrie 2011

Autor: Nicoleta - miercuri, 21 septembrie 2011, 2650 vizualizari

Krishna Das este unul dintre cei mai faimoși artiști vestici care au reușit să păcălească barierele culturale și să deprindă arta sacră a intonării cântecelor devoționale din tradiția hindusă.

Călătorind în India prin anii ’60, împreună cu alți celebri colegi de generație – printre care Ram Dass – l-a întâlnit acolo pe maestrul inimii sale: Neem Karoli Baba (sau Maharaj-ji, cum obișnuiau să îl alinte apropiații). Întâlnirea cu el avea să îi deschidă o poartă incredibilă în interior și să îi facă astfel accesibile misterele iubirii mistice. Din dragoste pentru el a început să cânte dar, spre surpriza sa, vibrația tainică a acestor cântece i-a revelat adevăratul mare mister: anume că în inima sa se află izvorul Marii Iubiri. Cântând, el a devenit Iubire.

Muzica lui, numită Kirtan – intonarea mantrelor și a cântecelor sacre – are capacitatea de a trezi nivelul acestei iubiri mistice și de a revela în interior multiplele aspecte ale Divinității. Refrenele și vibrația cântecelor lui reverberează cu siguranță în inimile celor care ne-au însoțit în workshopurile noastre de Respirația Inimii și Respirație Holotropică. Este unul dintre oamenii care au marcat cel mai profund parcursul nostru interior pe care ne place să îl numim Călătoria Inimii. Ei bine, prieteni dragi, aveți și voi acum ocazia de a-l cunoaște, de a cânta cu el și de a-i simți direct prezența!

Krishna Das va susține la București un Kirtan si un workshop despre muzica sa, ca o cheie magică pentru poarta sacră a Inimii. Cu această ocazie, editura Cartile Elena Francisc va lansa prima sa carte în limba română, Chants of a Lifetime, în care povestește impresionanta aventură a vieții sale, prin abisurile disperării către centrul atotcuprinzător al Ființei – carte care va conține și un CD cu muzica sa.

Venirea lui Krishna Das în acest spațiu de conștiință este cu adevărat un eveniment uriaș, imposibil de ratat, pe care avem onoarea să îl dăruim tuturor prietenilor Călătoriei Inimii!

Krishna Das va susține la București următoarele evenimente:

Kirtan – concert de cântece devoționale sacre
Data: 15 octombrie
Locație: Palatul Copiilor
Preț: 150 lei

Workshop și lansare de carte
Data: 16 octombrie
Locație: Asociația de Terapii Transpersonale
Preț: 200 lei

Atenție:
Locurile la workshop sunt limitate! Data limită de înscriere este 30 septembrie. După această dată, în măsura în care vor mai exista încă locuri disponibile, prețul va fi 250 lei.
Pentru Kirtan, prețul biletului în ziua concertului, la intrare, va fi 200 de lei.
Vă recomandăm să vă procurați biletele la concert și să vă înscrieți la workshop din timp, pentru a nu rata această întâlnire rară cu maestrul Krishna Das, pe care avem onoarea să o găzduim în România pentru toți prietenii Călătoriei Inimii.
Înscrieri și info la: tel 0731.014.258, email: attranspersonal@gmail.com

Notă biografică

Krishna Das, pe numele său inițial Jeffrey Kagel, s-a născut pe 31 mai 1947 într-o suburbie din Long Island, în Statele Unite. Muzica a jucat un rol central în viața sa încă din copilărie. A luat lecții de pian și a cântat în fanfara școlii, toate acestea până a descoperit lumea exuberantă a rock’n’roll-ului.

În adolescență pasiunea pentru muzică l-a făcut să ducă, practic, o viață dublă. Ziua era elevul de liceu tipic, preocupat de scoală și de baseball însă noapțile și le petrecea cufundat în universul paralel pe care îl contura scena blues și folk din Greenwich Village. Devora practic muzica artiștilor precum Mississippi John Hurt, Skip James și Bukka White.

Deși visa să devină cântereț de rock’n’roll și a făcut chiar parte din câteva trupe locale, nu credea cu adevărat că el, micul evreu din Long Island, își va putea face o carieră din asta. S-a înscris la Universitatea de Stat din New Paltz, interesat fiind de studiul filozofiei orientale. Curând a fost însă dezamăgit de mediul academic și a renunțat la facultate.

Chiar în acest moment de derivă din viața sa, se întâmplă să îl cunoască pe Ram Dass, scriitorul și învățătorul spiritual care avea să îi schimbe pentru totdeauna cursul vieții. În primăvara anului 1969 Ram Dass îl invită pe KD la ferma sa din New Hampshire. Pe drum, KD hotărăște să facă un ultim popas în Long Island, pentru a participa la un concert al lui Jimi Hendrix. Întâlnește acolo un grup de vechi prieteni care îi propun să facă parte din trupa lor, să înregistreze cu ei un album și să plece într-un turneu. Această propunere îl pune pe KD în fața celei mai importante răscruci de drumuri din viața sa. Avea de ales între vechile sale visuri și o lume cu totul nouă, către care îl îndemna inima sa.

Alegerea lui a fost fermă: a hotărât să își petreacă un an întreg călătorind de-a lungul țării cu Ram Dass iar în august 1970 a plecat într-un final în călătoria pe care și-o dorise dintotdeauna, în India. Acolo îl cunoaște pe învățătorul spiritual al lui Ram Dass, Neem Karoli Baba, cunoscut apropiaților ca Maharaj-ji. Apropierea de el îi deschide inima într-un mod pe care nu îl credea cu putință. Adesea evaziv în limbaj, mesajul pe care Maharaj-ji îl transmitea, dincolo de cuvinte, era de o forță extraordinară. Întreaga sa ființă vorbea despre iubirea necondiționată. „Era complet diferit de toți misticii pe care îi întâlnisem până atunci”, povestește KD. „Nu predica nicio învățătură, nu ținea nicio predică, nu scria cărți. Stătea pur și simplu, exista – și asta făceam și noi în preajma lui.”

Luându-și numele de Krishna Das, KD a început să învețe cânturile sacre din tradiția Bhakti yoga – yoga devoțiunii. „Am început să învățăm să transcendem toate barierele care ne închideau față de lume. Incantațiile au fost calea noastră de a pătrunde și a ne mișca liber în fluxul universului.”

După doi ani și jumătate, Maharaj-ji i-a transmis lui KD că a venit vremea să se întoarcă acasă pentru a da piept cu atașamentele emoționale pe care le lăsase în urmă. „Nu aș fi vrut să mă mai întorc vreodată în America”, mărturisește KD. „Niciodată. A fost un adevărat șoc pentru mine faptul că m-a trimis înapoi.”

KD a respectat totuși cerința maestrului său, cu gândul de a reveni în India cât mai curând posibil. Peste șase luni însă, când se afla încă în State, a ajuns la el vestea că Maharaj-ji a murit. „A fost cumplit”, povestește KD. „Unii oameni nu își mai revin niciodată după moartea cuiva iubit, dar pentru mine asta nu a fost moartea cuiva iubit, asta a însemnat moartea iubirii însăși.”

Sfâșiat de durere, KD începe să cutreiere America, stabilindu-se într-un final în Califorina de Nord. În anul 1974 se alătură cântărețului și compozitorului Jai Uttal (la rândul lui fost discipol al lui Maharaj-ji), violonistului jazz Charlie Burnham și interpretei de cântece devoționale în stil kirtan (incantație și răspuns din partea auditoriului) Diana Rogers, într-o trupa numită Amazing Grace și începe să cânte cu ei incantații sacre și cântece tradiționale indiene. Curând însă, KD realizeză că se confruntă cu același tumult interior cu care se luptase înainte de a-l cunoaște pe Maharaj-ji.

„Când a murit Maharaj-ji”, își amintește el, „am simțit cum mă rupt în bucăți instantaneu. Umbra mea a ieșit cu totul la suprafață  și am început să mă distrug singur, încet-încet, prin tot ceea ce făceam. Totuși, dacă nu ar fi existat el deloc, nu cred că aș fi putut face față provocărilor pe care le-am avut de înfruntat în această viață.”

În fața acestor provocări, KD își găsește refugiul în muzică, descoperind pacea și puterea în incantarea cânturilor devoționale – Bhakti yoga, dar și în muzica unor artiști vestici precum Ray Charles, Van Morrison, Steely Dan și Bruce Springsteen (pe care îi place să îl alinte „Bodhisattva din New Jersey”. Fondează o casă de discuri specializată în producția de muzică cu influențe din diferite tradiții ale popoarelor lumii, unde lucrează cu artiști precum Jai Uttal, Ali Akbar Khan și Jackie McLean.

În anul 1994 KD își dă seama că are nevoie să iasă în lume și să împărtășească cu oamenii muzica sa, împreună cu tot ceea ce a învățat în acest timp. Ia legătura cu fondatorii Centrului Jivamukti Yoga și începe să susțină periodic concerte pentru o audiență din ce în ce mai mare.

„Mi-a luat 20 de ani să accept cu adevărat, din adâncul inimii, că dacă vreau să mai simt vreodată acea fericire de nedescris pe care am trăit-o altături de Maharaj-ji, atunci va trebui să o descopăr înlăuntrul meu”, povestește KD. „Incantațiile au fost pentru mine singura cale de a ajunge la acea fericire. Știam că dacă nu voi începe să cânt împreună cu oamenii, nu voi reuși niciodată să trec dincolo de umbra din inima mea.”

Originea sa vestică a avut un impact profund asupra stilului muzical al lui KD. Deși incantațiile sale își au originea, în mod evident, în spiritualitatea indiană, aprenta unică a spiritului său se simte puternic în modul în care le intonează, insuflându-le o vibrație cu totul nouă. „La început, melodiile pe care le cântam erau exact cele pe care le-am învățat în india. Dar, cu cât cântam mai mult, cu atât descopeream că reușeam să improvizez eu însumi noi și noi melodii – melodii în care se simte influența ADN-ului meu occidental.”

Lansează curând câteva albume foarte bine primite de public, între care Pilgrim Heart, Breath of the Heart și Door of Faith, primul dintre ele fiind înregistrat împreună cu marele Sting (unul dintre cei mai înfocați admiratori ai lui KD), iar ultimele două, pentru care s-a folosit o paletă largă de sunete produse de instrumente tradiționale indiene, fiind produse de Rick Rubin.

La scurt timp după asta, KD a începe să lucreze la albumul Heart as Wide as the World, împreună cu prietenul său Walter Becker. Din acel moment, la sugestia lui Walter, KD începe să adauge o tentă rock incantațiilor sale. În piesele sale încep să apară sunete de chitară, chiară bas, tobe și claviatură electronică.

Stilul specific în care își susține concertele, denumit kirtan, provine din tradiția indiană și presupune intonarea de către artist a câte unui vers, care este apoi repetat în cor de auditoriu. Cântecele încep lin, blând, construind treptat un crescendo care culminează cu o deschidere totală a temei sonore, care crează la rândul ei o deschidere a inimii, la fel ca cea a unei flori. Ascultătorii sunt atrași în acest joc de vocea extraordinară a lui KD, intensă și fascinantă, din această lume dar venind parcă de dincolo de ea.

„Vocea lui este precum gravitația”, descrie colaboratorul său David Nichtern. „Te face să aluneci pur și simplu în interior. Mulți oameni care nu știu nimic despre semnificația incantațiilor sale spun că le ascultă vrăjiți de vocea lui, care reușește să le atingă o cordă sensibilă, o coradă fundamentală a ființei.”

Muzica lui KD este în primul rând o practică spirituală. Cu toate acestea, el a devenit o figură marcantă pe scean muzicală internațională și se află printre artiștii preferați ai unor personalități precum Sting, Madonna, Stanley Jordan și Rick Allen (bateristul trupei Def Leppard). Unii dintre fanii săi sunt practicanți de yoga sau alte tehnici spirituale, dar alții sunt oameni cu preocupări obișnuite, atinși totuși profund de forța muzicii lui.

„Incantațiile și imnurile sacre au puterea de a te mișca într-un mod incredibil”, explică KD. „Acesta este de fapt tot secretul. Asta te conduce direct la esență. Lumina din inima ta se aprinde. Nu este nevoie să știi semnificația versurilor.”

Video: http://www.youtube.com/watch?v=4BlZrlyi7jA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=d43N8F1HH6k
http://www.youtube.com/watch?v=ubZ0ZN6q_2w&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=XBbSYKnrS6I&feature=player_embedded





Astro Shop

Cele mai noi articole