Fantana (The Fountain)
In Biblie se spune ca in Rai existau doi Copaci: cel al Cunoasterii si cel al Vietii. Dupa Pacatul Primordial savarsit de Adam si de Eva, se spune ca Dumnezeu a ascuns de privirea omului Copacul Vietii.
Este un film care, dupa prima vizionare, m-a adus intr-o stare emotionala profunda si destul de neplacuta. Asta, poate, pentru ca am inceput sa-l vad cu anumite asteptari. La a doua vizionare, insa, am patruns mai adanc in mesajul sau.
Fantana este povestea unui cuplu, el si ea, si se prezinta in trei moduri diferite. Este cea reala, in care el este un medic cercetator, aflat in cautarea tratamentului care sa-I salveze femeia iubita de la moartea iminenta in urma unei tumori pe creier. Ea, o tanara frumoasa pasionata de lumea spirituala, aflata in stare de cautare a iubirii, a intelesurilor ascunse ale vietii, ale intelesurilor ascunse ale civilizatiei. Transformarile interioare pe care le traieste, bucuria vietii manifestate in fiecare moment, chiar si in cele de durere profunda si de frica in fata mortii, o conduc la ideea scrierii unei carti.
Aici este cea de a doua poveste care ii are tot pe ei doi ca si protagonisti. Ea este reprezentata ca Regina a Spaniei care incearca sa lupte curat cu “boala” numita Inchizitie. El este cavalerul caruia ii incredinteaza o misiune speciala care ar putea sa-i salveze atat viata cat si tara: cautarea Arborelui Vietii, aflat, dupa cate se pare, in vechile tinute mayase. Si a treia poveste ii apartine in exclusivitate lui, se petrece in astral si arata calatoria sa interioara pana la pacea launtrica.
Filmul este o “metafora” dedicata incercarii omului de a regasi Iubirea, viata fara de sfarsit si nu in ultimul rand, a semnificatiei Pomului Vietii.
(andreea.talmazan@astrocafe.ro)