Marea Uleiada! Colectarea uleiului de gatit uzat!
Autor: AstroCafe.ro - marti, 03 decembrie 2013, 2959 vizualizari
Poate că a devenit deja un stereotip ideea de a colecta deșeuri, dar ele încet dar sigur chiar ne afectează viața în timp și tocmai pentru că efectele mediului toxic în care trăim se resimt pe termen lung tindem să neglijăm micile gesturi care ar putea duce la o viață mai sănătoasă, atât pentru noi cât și pentru cei din jurul nostru.
Deşeurile de grăsimi și ulei alimentar nu numai că dăunează mediului înconjurător si omului, dar și depunerea acestora pe pereții sistemului de canalizare provoacă obturări regulate, efecte urât mirositoare, coroziune mai rapidă a țevilor de scurgere și au influență negativă asupra funcționării stațiilor de epurare și duce până la blocarea și distrugerea acestora.
Prin Marea Uleiadă ne dorim să ajungem în casele voastre, a acelora dintre voi care alegeți să fiți mai atenți cu mediul din jurul vostru printr-o implicare activă în colectarea unor astfel de deșeuri.
De ce colectare și reciclare ulei alimentar uzat?
Tuturor ne place aerul curat de munte și apa cristalină din izvoare, dar rareori ne gândim de unde vine acea prospețime a aerului sau acea limpezime a apei. Un prim factor e nivelul mic de poluare care este ușor absorbit de un mediu sănătos, acesta regenerându-se într-un timp foarte scurt. În contrast, un mediu foarte agresat ca mediul din orașul în care trăim are o capacitate de regenerare scăzută.
Poluarea apei, poluarea solului și poluarea aerului (atmosferică) sunt cele mai des întâlnite forme de poluare. Aceste elemente de bază, indispensabile vieţii omeneşti se pare că sunt şi cele mai afectate de acţiunile noastre iresponsabile.
Suntem 70% apă și a consuma o apă fără impurități, bună, sănătoasă e la fel de important, vital, esențial. Grija noastră față de această sursă indispensabila vieții poate contribui enorm la conservarea ei pe termen lung.
Deşeurile de grăsimi și ulei alimentar nu numai că dăunează mediului înconjurător si omului, dar și depunerea acestora pe pereții sistemului de canalizare provoacă obturări regulate, efecte urât mirositoare, coroziune mai rapidă a țevilor de scurgere și au influență negativă asupra funcționării stațiilor de epurare și duce până la blocarea și distrugerea acestora. Frecvența de curățire și întreținere a stațiilor de epurare, pompare, țevi și sistemul de canalizare crește de până la cinci ori decât ciclul normal. Aceasta duce la o creștere enormă a costurilor asupra comunităţii, ceea ce în final ne afectează pe noi toți.
Eliminarea acestor efecte nefavorabile este posibilă dacă aceste deșeuri sunt colectate, tratate , filtrate și reintroduse în circuitul economic sub altă formă.
Colectare ulei alimentar uzat persoane fizice
Conform unui studiu realizat de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, consumatorii casnici sunt cei mai mari generatori de ulei alimentar uzat. Din păcate, 99% din această cantitate de ulei comestibil folosit ajunge în canalizările orașelor și apoi în sol și ape.
Mai jos, vom enumera câteva din efectele nocive ale uleiului de gătit folosit aruncat în canalizare
• Deteriorează și înfundă canalizările. Costurile de reparații și întreținere a canalizărilor se vor reflecta tot în buzunarul cetățeanului, aceste costuri fiind prezente în factura pentru apă curentă.
• Poluează apa și solul. Un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă, atât cât consumă un adult în 14 ani de zile. De asemenea, un litru de ulei alimentar uzat aruncat pe sol, afectează fertilitatea acestuia pentru o perioada de 5 ani de zile, timpul necesar acestui deșeu ca să se descompună.
• Acest deșeu este o sursă de energie alternativă. Uleiul alimentar uzat poate fi transformat în combustibili alternativi, lumânări și altele. Aruncarea lui în canalizare reprezintă o risipă și costuri suplimentare pentru consumatorul casnic
Scopul colectării și reciclării uleiului alimentar uzat:
Colectarea deşeurilor are ca scop protejarea mediului şi economisirea unor resurse naturale prin reutilizarea părţilor recuperabile.
Prin recuperare se înţelege extragerea din deşeuri a resurselor care pot fi refolosite. Recuperarea poate fi făcută prin reciclare, reutilizare, regenerare sau orice alt proces de extragere a materiilor prime auxiliare. Poate fi recuperată atât partea materială, cât şi cea energetică. Materialele pot fi refolosite pentru a produce noi bunuri, iar energia poate fi convertită în energie electrică. Ca şi în cazul eliminării, recuperarea trebuie făcută fără a periclita sănătatea oamenilor şi fără utilizarea unor procese sau metode care pot fi dăunătoare pentru mediu.
În nici un caz uleiurile folosite la prăjire nu sunt îndreptate către lanţurile de hrănire animalieră.
Uleiosul te mai ajută să reciclezi:
• Baterii uzate (Știați că: o baterie uzată poate polua 10 l de apă sau 1 m² de pământ?
• Becuri și lămpi fluorescente care nu mai luminează (Știați că: mercurul din lămpi este esențial pentru funcționarea eficientă a acestora; prin reciclarea unei lămpi care conține mercur, 99.98% din mercurul folosit în lampă este recuperat).
Bateriile, becurile și lămpile fluorescente colectate vor fi depuse la centrele speciale de colectare ale Asociației Rorec
Pentru mai multe detalii accesați: www.rorec.ro
Începând cu 2 decembrie 2013 am demarat campania Marea Uleiadă! Poți preda uleiul alimentar uzat colectat prin simpla completare a unui formular. Vei fi contactat ulterior în vederea predării lui.
Marea Uleiadă se adresează acelor persoane responsabile, ce decid să fie active față de protejarea mediului și nu doar să privească pasive de pe margine, așteptând să vadă ce se întâmplă în jur pentru a lua atitudine.