Persoanele Foarte Sensibile, Vindecarea si Puterea Limbajului - Partea a II a

Autor: AstroCafe.ro - joi, 12 decembrie 2013, 5205 vizualizari
Persoanele Foarte Sensibile, Vindecarea si Puterea Limbajului - Partea a II a

Capcana de a spune "Nu pot".

O alta capcana majora de limbaj consta din a eticheta o provocare cu formula "nu pot!".

Eu "nu pot" sa merg la doctor sa-mi examineze aceasta eruptie a pielii, eu "nu pot" sa-mi dau demisia, eu "nu pot" sa gestionez banii, eu "nu pot" sa-i spun prietenului meu agasant sa nu ma mai sune... cei mai multi dintre noi au folosit aceasta expresie intr-un moment sau altul.

La baza, "nu pot" este de fapt o scuza pe care o folosim pentru a evita sa privim direct - si sa exprimam - adevarul: eu nu vreau sa merg la doctor pentru ca mi-e teama, sau nu-mi place sa am de-a face cu finantele mele, sau orice problema ar putea fi.

"Nu pot" devine o capcana, deoarece este o modalitate prin care ne permitem noua insine sa renuntam la responsabilitate si raspundere, pentru situatiile dificile din viata noastra, unele din ele putand sa ne forteze la a ne uita mai atent la "umbrele" noastre din interior.

De asemenea, avem tendinta de a inrautati situatiile cand folosim "eu nu pot", in contextul in care, ne confruntam cu o alegere intre doua rezultate neplacute. Noi spunem lucruri de genul "nu pot", cand ne confruntam cu o alegere precum a parasi un partener abuziv emotional si dintr-o data suntem nevoiti "a ne confrunta cu noi insine", ori a sta si a continua sa fim abuzati emotional.

Intr-un sens, "nu pot" devine un mod de a lua o decizie prin a nu lua o decizie; o cale de a amana confruntarea cu realitati neplacute, care - in final - ne pot provoca chiar mai multa durere, decat daca ar fi fost provocata de luarea unor masuri curente in propriile noastre vieti.

Ca un exercitiu, supravegheaza-ti limbajul si observa daca, sau cand, folosesti formula "nu pot", ca si un instrument de evitare - fie ca o modalitate de a evita exprimarea cu sinceritate a propriului adevar ("nu am nici un interes in a invata despre gestionarea banilor"), fie ca o cale de a te eschiva in confruntarea cu o situatie dificila sau inspaimantatoare ("nu pot cere o marire de salariu"). Adopta obiceiul de a te exprima pe tine insuti, fara a te intoarce la "nu pot", in asemenea situatii. Practica exprimarea adevarului, chiar daca o faci doar pentru tine, folosind formule precum "nu-mi place sa", sau "eu nu vreau sa", sau "mi-e teama sa", in loc de "nu pot".

Din nou, diferentele din formule pot parea subtile - la suprafata - dar voi schimbati cu intelepciune contextul istoriei personale, de la a avea obstacole permanente ("nu pot") la unele temporare ("mi-e teama sa").

Partea I o gasiti aici.

Peter Messerschmidt
www.omtimes.com

 *Sursa imagine: www.devianart.net

 

Astro Shop

Cele mai noi articole